Kaki melawan

Jika ada apa-apa pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.

Ads

Thursday, May 31, 2012

Artis KPOP yang mai himpunan jutaan belia 2012 dibayar rm2juta.

Cantik.

Memang cantik. RM2juta tue der. Sekarang gak aku nak pergi transform diri aku jadi artis kpop. Demi rm2juta der. Sapa takmo.

kah kah kah

Lihat dokumen kat bawah neh oke ;



Sumber kedua2 dokumen neh ialah dari ASD. 

Lepak, 

Kerajaan jangan nak melenting melulu. Jangan nak gunakan kekerasan dan melawan kita orang guna akta keterangan ka penyiaran ka apa ka. Tue seme tak perlu. Sebaliknya jawab jek samada benda neh YA atau TIDAK.

Kalau dokumen neh tak sahih maka buktikan. Setahu aku dokumen neh sebenarnya sahih. Nak tahu citer dia? 

1. Seorang pesara kerajaan menghubungi pejabat keadilan daily pada selasa lalu.

2. Dia bagitau bahawa kerajaan belanjakan rm20juta untuk menyediakan program himpunan jutaan belia 2012. 

Bagi pandangan aku, nilai dan wang bukan isu. Yang penting pengisian program. Aku suka kerajaan belanjakan untuk rakyat tetapi mestilah untuk program2 yang bermanfaat. Ada juga program2 yang bermanfaat dalam himpunan jutaan belia 2012. Tapi sayang bercampur dengan program2 yang takde manfaat. Tue pasal jadi isu.

3. KBS juga melantik syarikat yang baru diwujudkan selama 2 bulan untuk handle program himpunan jutaan belia 2012.

Pandangan aku usia bukan masalah. Kalau dia benar2 layak no hal. Tetapi oleh kerana kerajaan dah terkenal dengan sikap penyelewengan dan kroni sana sini rasanya sukar rakyat nak percaya syarikat yang berusia 2 bulan dapat projek juta2. Itu persepsi rakyat. Jangan marah pada persepsi rakyat sebaliknya semaklah kenapa persepsi seperti itu timbul.

4. Menurut salah satu berita yang disiarkan HBN = laman rasmi kerajaan bagi program itu sendiri, mereka sahkan nama syarikat tersebut oke. Sama macam dokumen di atas. Rujuk sini.

Jadi sekarang neh kita mohon kerajaan perjelaskan. Apa rasionalnya artis kpop dibayar berjuta2? Please.. kita mahu tahu kenapa dan mengapa? Kan lebih baik bagi duit tue kat aku?

kah kah kah

Ameno : 2juta siottttt

Nizar Jamaluddin Haram jejak Johor?


kah kah kah

Lawak siotttttttttttttt

Benda yang terang2 HARAM ko taknak pula persoalkan. Benda remeh temeh macam neh korang kecoh habis. Memang betul2 mangkok ayon. Adakah perkataan mangkok ayon boleh membuatkan aku didakwa di bawah akta kenyataan pindaan 2012?

Alamak aiiiii.... pleaseeeeeeeee don't charge aku bawah akta keterangan pindaan 2012. Aku bukan menfitnah. Aku cakap benda betul jek neh. Cuma tak sokong BN saja. Takan itupun nak dakwa orang?

kah kah kah

Sebelum korang pongpang2 pasal nizar, ce ulas sket pasal kosmo. Itu akhbar kesayangan korang tue. Depa terang2 PERLI sultan johor. At least nizar bertanya bukan buat andaian ataupun memerli. Bukti? Ada kat bawah neh oke ;


Sekarang bila nak report polis pasal KOSMO? Bila nak haramkan KOSMO dari JEJAK JOHOR? Cepat pemuda umno johor. Jangan buat tindakan terpilih. Bercakap soal kesultanan melayu, korang kan paling expert dan penyokong tegar sistem kedaulatan beraja neh. Jangan tanya aku. Aku bukan pro kepada sistem neh der.

kah kah kah
Ameno : Benda haram depa halalkan, benda halal depa haramkan.

Gambar-gambar orang ramai gempur ceramah politik AC Mizal

AC Mizal ialah artis yang aktif menyokong barisan nasional. Itu bukan perkara yang baru. Ramai orang sudah tahu. Tetapi tidak ramai yang tahu bahawa AC Mizal kini aktif atas pentas ceramah pula. 

Wowww..

Nak tengok tak gambar-gambar dia ketika berceramah atas pentas? Lihatlah kat bawah neh der ;



kah kah kah

Mana nampak muka AC Mizal pun. Ka tak jadi berceramah sebab takde sambutan?

Alamak aii. Neh mesti orang dah spot sebagai penyokong PR kan? Tue pasal tak berani nak pergi depan2 bergambar dengan AC Mizal kan? Ramai gile siot program anjuran UMNO kat sana kan.

kah kah kah

Menurut informasi yang aku dapat dari sini, program AC Mizal neh dibuat last minit untuk menganggu ceramah PAS di ara payong semalam. Program PAS tue dihadiri oleh artis dayangku intan dan Bekas Pengarah Pelajaran Negeri Dato' Adnan Ibrahim. Nak tahu hadirin ramai ke tak ramai klik larh kat blog tersebut.

Kalau lah ceramah AC Mizal + UMNO mendapat sambutan, aku percaya 10 malam tv3 siar mengenai tentangnya. Malahan bloggers umno juga akan mainkan tak henti2. Almaklumlah RARE kan. Tapi sayangnya semalam, kerusi lebih ramai dari orang der. Kerusi pun heran aku rasa.

kah kah kah


Ameno : Orang buat ceramah, dia pun sibuk buat ceramah, tapi ceramah nak mengacau.  

Akta Keterangan (Pindaan) 2012 berkuatkuasa serta merta - Facebookers PR jaga-jaga.


Apa akta yang merepek lagi mengarut neh? Sebenarnya akta neh takde merepek sangat tetapi bn buat ia jadi merepek. Maksudnya aku, daripada tak berapa nak merepek kepada merepek habis setelah melalui pindaan 2012. Bagaimana bn buat ia jadi merepek? Dan bagaimana repekan bn akan menyusahkan kita terutamanya penyokong2 pr di facebook, blog dan twitter? 


Meh baca kat bawah neh sat ;

Dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.
Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.
Selain daripada itu, ia juga mengatakan yang mana sekiranya seseorang memulakan halaman Facebook, Twitter, blog mahupun sebarang perkara menggunakan nama dan gambar anda dan menerbitkan kandungan yang bertentangan dengan undang-undang serta memfitnah seseorang melaluinya, maka anda akan didapati bersalah, dan perlu membuktikan sebaliknya.
Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:
Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut. 
Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya. 
Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya. 
Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya. 
Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya. 
 -AMANZ-

Bagaimana akta merepek neh boleh menganggu aku? Mudah. Sesiapa yang tulis komen kat blog aku, dan komen tersebut menyebabkan ada orang bn sakit ahti, mereka hanya perlu report kepada SKMM, dan SKMM akan gunakan akta neh terhadap aku.

Sama juga di page, di twitter, di youtube dan apa2 medium yang mana aku aktif sepenuhnya. Malahan jika sesiapa gunakan gambar aku dan nama aku untuk meroyan di di facebook dan seme tempat tak pasal2 aku yang dapat bala. Aku sepatutnya tak upload gambar aku dari dulu lagi. Alamak aii dah menyesal pula.

Ini betul2 kerja gila. Orang lain yang komen orang lain pula kena hukum. Bayangkan jika ada penyokong2 BN sengaja menyamar untuk menyusahkan hidup aku bagaimana? Bayangkan jika ada penyokong2 bn menyamar sebagai fans kbsb yang aktif berkomen bagaimana? Bayangkan juga jika ada cybertroopers umno yang sengaja nak menyusahkan admin kbsb bagaimana? 

Memang perkara sebaliknya boleh berlaku, iaitu penyokong2 pr menyamar sebagai penyokong2 bn untuk mengenakan dia tetapi ko tunggu lah sampai helang boleh beranak kucing, baru lah PDRM dan SKMM akan amek tindakan. Keadaan neh berbeza bila ia melibatkan bn. Undang2 zalim neh dibuat khusus untuk PR jek sebenarnya. 

Akta neh harus ditentang sepenuhnya oleh ahli parlimen pembangkang. Aku berharap mereka boleh bersuara sekeras-kerasnya membantah akta neh dan kalau boleh kita berdemo untuk bantah akta neh. Dan sementara tue, korang penyokong2 bn jangan nak merepek kat blog neh pula. Kang tak pasal2 aku jadi individu pertama didakwa di bawah akta neh. Esok plak tue dikuatkuasakan. 

kah kah kah

Sebarkan. Kita nak alert kekawan kita mengenai hal neh der. Supaya masing2 boleh berjaga2.

Ameno : Sengal siot. 

Kemiskinan di johor.

Harus di ingat kemiskinan wujud di mana-mana. Samada dalam johor mahupun luar johor. Di negeri aku tinggal pun bersepah wujud kemiskinan. Dan bukan seme orang yang miskin tue malas. Kadang2 mereka bukan lah miskin tetapi diperlihatkan miskin kerana seringkali dinafikan hak2 mereka. Aku bagi contoh mudah iaitu diri aku sendiri.

Sudah hampir 3 tahun sebanyak 5 kali aku memohon pinjaman untuk mendirikan rumah atas tanah sendiri tetapi sehingga sekarang ia masih gagal. Yang aku heran tue, orang yang ada rumah sendiri pun boleh dapat pinjaman untuk buat rumah yang lain tetapi orang2 macam aku kena beratur bertahun2 sampai sekarang tak lulus-lulus lagi. 

Boleh jek nak gadai tanah tue tapi interest bank tinggi nak taknak terpaksa lah kerja keras sikit kumpul duit sendiri dan bina rumah sendiri. Nak buat macam mana, inilah malaysia. Kalau ko bukan kroni, bukan pengampu, tak reti membodek, bukan ada orang dalam mampos lah permohonan ko diluluskan ikut merit meskipun ko layak. Dorang akan utamakan geng2 dorang dulu, yang last2 hujung2 baru sampai ke ko. Bila tahun tah nak lulus. Agaknya sampai aku berjanggut kot.

kah kah kah

Sekarang neh lihat kat bawah neh jap ;



Gambar diperolehi dari blog ini.

Aku bukan nak politikkan isu neh. Jangan salah faham. Aku juga bukan nak suka2 kaitkan dengan isu no plat WWW tue. Jangan salah faham. Aku cuma nak tunjukkan kepada korang antara punca2 yang menyebabkan kita, rakyat berkecil ahti dengan pemimpin2 kita dan juga pemerintahan tertinggi kita.

Kita bukanlah berharap sangat nak makanan turun dari langit, nak duit percuma tiap2 bulan, nak kenderaan percuma atau apa. Tetapi kita berharap agar kehidupan kita neh dibebani dengan sesuatu yang kita mampu.

Faham tak? Sekarang neh apa yang berlaku di malaysia ialah kita dibebani dengan sesuatu yang diluar kemampuan dan kesanggupan kita. Kita terpaksa bayar mahal untuk segala2nya. Kita terpaksa bekerja 24jam sehari semata2 nak beli satu rumah yang selesa. Kenapa harga rumah begitu mahal di malaysia? Rumah yang selesa bukan lah bererti rumah banglo ataupun rumah besar tapi cukuplah ada 2 atau 3 bilik.

Tapi yang itupun terpaksa bekerja bermatian2 untuk mendapatkan ia. Apa salahnya kalau kerajaan wujudkan mekanisme semua rakyat malaysia automatik akan ditawarkan rumah sendiri dan perlu membayar balik berdasarkan kepada gaji masing2.

Maksud aku disini, sesiapa yang tiada rumah automatik mereka akan ditawarkan untuk beli rumah berdasarkan kepada kawasan pilihan masing2. Tanpa perlu syarat2 larh apa seme segala bagailah. Bila syarat itu neh ditetapkan jadilah orang2 yang tak memenuhi syarat terpaksa membina setinggan apa seme. 

Sepatutnya kemudahan yang paling asas, iaitu tempat tinggal, inilah yang kerajaan kena tolong rakyat. Sekurang2nya kami tidak perlu berfikir mahu berlindung di mana. Ini tidak. Bermula nya kelahiran, mak bapa kami kena sediakan rumah, pendidikan, pengangkutan, kos sara hidup, kos perkahwinan dan pelbagai kos2 sampingan. Sampaikan dah takde masa dengan family sendiri sebab terpaksa bekerja bermatian2 demi mencari rezeki bagi memenuhi kos sara hidup yang semakin tinggi.

Selepas tue kitaran neh diteruskan pula kepada generasi2 baru. Dan begitulah seterusnya. Berpusing2. Kita dipaksa hidup untuk duit duit duit duit duit duit duit duit duit duit duit dan duit jek.

Sebab apa? Sebab terlalu mendesaknya kami terpaksa cari wang 24jam untuk membayar segala2nya di malaysia. Bayar segala2nya takde masalah tetapi bayar dengan kadar yang mahal dengan kualiti yang sangat cikai itu yang akhirnya membuatkan kita semakin lama semakin meluat! 

Dan sampai bila kita perlu bersabar? Kita dah cakap banyak kali. Kita dah tulis banyak kali. Kita dah luahkan juga banyak kali. Tetapi pihak2 yang konon nya cakap mereka mendengar dan memahami hanyalah setakat buat wayang depan tv. Akhirnya masalah2 yang kita hadapi disebabkan karenah biokrasi dan kapitalis, kita juga terpaksa selesaikan sendiri.

Jangan ditanya kenapa rakyat itu, rakyat ini, kaki komplain larh, tak bersyukur lah hapa larh.. sebaliknya check dulu cara diri sendiri mentadbir negara neh bagaimana. Adakah anda benar2 mentadbir ia mengikut acuan yang betul? 

Jika betul, kenapa masih ramai di antara kami masih bergelut untuk hidup di malaysia? Boleh jawab tak, tanpa menyalahkan rakyat kembali ?

Ameno :  BN melindungi sistem kapitalis..

Wednesday, May 30, 2012

Gambar belia terima upah rm30 tersebar.


Mana datang nya gambar neh? Siapa sebarkan? Kenapa disebarkan? Apa kaitan nya dengan himpunan jutaan belia 2012? 

Peh..

Dasat!

Aku sebenarnya dapat gambar neh dari blog omak kaw.


Kat atas neh link dia. Aku rasa berdasarkan kepada gambar maybe dorang suka2 nak bergambar dengan duit selepas terima upah. Selepas tue suka2 plak pergi upload kat media sosial. Lepas tue apa lagi kekawan depa yang memang sokong PR tak kasi can larh.. jadi dorang pun suka2 larh pergi sebarkan.

kah kah kah

Apa pun aku tunggu penjelasan dari mereka2 yang berada dalam gambar neh. Betul ke korang cuma dapat upah rm30 jek? Anda pasti? Tak lebih dari itu ka?

kah kah kah

Ameno : Bangga siot dapat rm30.. bila lagi kan? Ekekeke

Jom pancung anak bini Nizar Jamaluddin.

Wowww

Takutnya aku dengan ugutan kat bawah neh ;


Dasat nak mampos. Aku siap tergolek2 gelak lagi sebab terlampau nya takut. 

kah kah kah

Isu kecik macam neh pun nak ajak serang apa seme?  Nampak sangat hidup dia terlampau nya senang sampai isu remeh temeh pun nak ajak serang menyerang. Siap nak pancung anak bini orang pula tue. 

Kalau dibaca betul2 adalah satu ugutan. Tapi biasalah, kalau nyawa pemimpin pembangkang, arhh apa? Yeke? Ada ke? Takpe kita tunggu laporan dulu oke. Kalau nyawa pemimpin kerajaan walaupun sebenarnya bukanlah ugutan pun dan2 terus amek tindakan sepantas kilat.

Inilah malaysia. Undang2 double standard. Keselamatan pro kerajaan jek penting, keselamatan pro pembangkang tak penting langsung. Dah masak dah dengan pemBIASan mereka. Mereka yang cipta undang2 so mereka punya pasal larh.

kah kah kah

Ameno : Cuba tukarkan nama nizar kepada nama najib. Ko tunggu, lepas 5 minit dah terpacak dah budak tue depan balai kena tahan.

Isu no plat WWW - Nizar Jamaluddin di siasat POLIS JOHOR.

Huk aloh.

Benda remeh temeh macam neh pun nak siasat? Tah hapa2. Berlambak2 kes jenayah wujud di malaysia neh takde pun beria2 nak selesaikan. Isu komen kat twitter yang beria2 nak siasat buat apa? Dia dah minta maaf jek pun. Kira selesai sudahlah. Toksah nak kecoh sangat. Buat macam neh orang jadi makin menyampah der. Siyes.


Hina Allah swt takde pula respon secepat neh. Mempersoalkan isu pembaziran dan2 terus nak siasat apa seme. Polis johor setakat neh telah menerima lima report polis yang dibuat terhadap kenyataan nizar. Sebab tue dorang menyiasat.

Mangkok ayon mana larh menyemak buat report polis atas kes remeh temeh neh. Bagi aku isu neh mudah jek. Persepsi rakyat timbul disebabkan kelakuan diri sendiri. Kita bukan nak anggap dan sangka seme orang2 kaya atau apa jahat2 belaka dan suka membazir. Tetapi bila seringkali dihadapkan dengan perlakuan yang sama secara berulangan dan berterusan akhirnya kita akan ditanam dengan satu persepsi.

Jadi komen nizar mahupun komen mana2 orang awam mengenai isu no plat WWW neh bukanlah perkara yang boleh di anggap jenayah sehingga nak menyiasat orang di bawah akta hasutan pula. Dia tak menghasut pun. Cuma mempersoalkan. Aku tak nampak apa kesalahan nya mempersoalkan isu tersebut. Alamak aii. Janganlah pressure orang sangat.

Suka tak suka apa sekalipun, rakyat sekarang bukan macam zaman hang tuah. Kena lah berubah ikut arus semasa. Kenapa bila umno pongpang2 pasal sultan dan raja apa seme sorang pun tak berani nak komplain tapi bila PR persoalkan sikit mula larh nak mengata kita menghasut apa seme ?

Jangan terlalu bersikap bias dan tidak adil kepada pembangkang. Cuba belajar lapangkan diri untuk menerima apa benda yang nizar persoalkan itu ada asasnya. Sudah2lah tue. Tiada manusia maksum di dunia neh lagi dah. Nabi saw yang terakhir dan ia akan kekal begitu sampai bila2. 

Tolong faham oke.

Ameno : Hanya mempersoalkan justifikasi pembelian no plat WWW pun salah ka?

Isu no plat WWW : Nizar Jamaluddin Mohon Maaf.


Ramai yang marah nizar atas isu no plat WWW.  Dorang cakap nizar derhaka apa seme. Dorang juga cakap bahawa nizar terlalu celupar. Alamak aiii celupar meh? Dia tak cakap perkara yang salah pun. Itu kalau korang tanya aku yang sangat sangat sangat sangat sangat sangat pro republic neh. 

Dan ramai orang ingat bahawa komen twitter putera mahkota johor neh ditujukan khusus untuk nizar. Lihat bawah neh ;


Dan ramai larh juga sebarkan dan berbangga2 dengan komen putera mahkota mengenai isu neh. Bangga meh? Kalau korang tanya aku sesiapa pun boleh bercakap dan menulis apa sahaja tetapi siapa boleh tahu apa benda yang dia cakap tue benar dan betul pula?

kah kah kah

Sebenarnya mesej twitter tue putera mahkota tujukan untuk seme orang yang pongpang isu pembelian no plat WWW. Asalnya mungkin berpunca dari luahan kat bawah neh ;


Well, macam biasa pemikiran aku republic aku tak nampak apa benda yang dia cakap kat atas neh ialah perkara yang salah. Biasalah mana dia nak tahu orang tue beli guna duit apa kan? Sebab dah biasa diberitahu bahawa sultan mendapat elaun bulanan melalui wang cukai. So persepsi dia sebenarnya tak salah.

Bagi aku isu neh mudah jek. Pembelian no plat WWW samada guna duit rakyat ataupun guna duit sendiri sememangnya merupakan satu pembaziran. 

Bezanya cuma ialah jika ko membazir guna duit rakyat memang ko layak dimaki tapi kalau ko membazir guna duit ko sendiri yang diperolehi atas usaha ko sendiri maka siapalah kami nak menegur ko pongpang2 melakukan pembaziran, betul tak?

Tetapi macam biasalah, mentaliti sesetengah orang tak boleh menerima perkara di atas neh. Mentaliti neh akhirnya terpaksa membuatkan nizar jamaluddin minta maaf. 

Sebaliknya, kata beliau, kenyataan itu dibuat secara umum atas pandangan seorang rakyat.

“Jika ada yang menuduh saya menghina Sultan, itu sudah keterlaluan, kerana saya tiada niat untuk berbuat demikian," lapor akhbar Sinar Harian yang menghubungi beliau semalam.

“Itu hanya pandangan saya sebagai rakyat biasa yang melihat senario di negara ini bahawa masih ramai yang hidup dalam kesempitan dan memerlukan perhatian,” tambahnya

Nizar memohon maaf melalui mesej Twitter berbunyi:  "Jika ada mana-mana pihak yang tergores hati dengan mesej Twitter itu, saya mohon maaf". 

“Itu hanya pandangan saya sebagai rakyat biasa yang melihat senario di negara ini bahawa masih ramai yang hidup dalam kesempitan dan memerlukan perhatian,” katanya kepada Sinar Harian.

Kadang2 bila kita melakukan pembaziran ada orang lain akan menerima faedahnya. Contoh dalam isu no plat WWW. Pembaziran yang dilakukan oleh sultan dan menteri2 tertentu memberikan pula pendapatan tambahan kepada JPJ. So ia impak yang baik kepada JPJ. 

Orang2 kaya berhak menggunakan wang mereka menurut cara yang mereka sukai sama seperti kita menggunakan wang kita menurut cara yang kita sukai. Siapalah kita untuk mengawal cara mereka berbelanja kan?

Namun dalam masa yang sama persepsi rakyat terhadap sesiapa pun sebenarnya ia bermula dari perangai dan kelakuan diri sendiri. Rakyat juga bukan sangat suka menyibuk dalam urusan orang2 kaya. Ada sesuatu yang membuatkan rakyat marah sangat dengan sikap sesetengah orang. 

Dan sesuatu neh sebenarnya semakin membesar. Ia tunggu masa nak meletup dan meletus jek. Sudah sampai masanya untuk orang2 tertentu kaji balik apa sebenarnya yang membuatkan rakyat panas ahti sangat. 

Jangan nak menyalahkan persepsi rakyat jek. Pokok tak bergoyang kalau takde angin. Rakyat juga takan marah kalau takde punca. Cari punca tue dan ketahuilah kenapa rakyat marah sangat bila isu2 macam neh timbul. Nanti ko akan faham kenapa dan mengapa. Bai.

Ameno : Contohi lah sultan kelantan..

Video BERDISKO di himpunan jutaan belia 2012 tersebar.

Yessszaaaa.......

Mari berjoget sampai mampos.

kah kah kah

Jom geng. Korang tonton video kat bawah neh. Lepas tue kita joget sama2. Nak joget kat himpunan jutaan belia 2012 tak dapat sebab dah lepas kan kita joget kat rumah sudahlah. Amek feel dengan menonton video neh oke.

Jommmmmmmmmm

Inilah hiburan yang disediakan oleh kerajaan barisan nasional. Apa lagi layankan beb. Free jek seme neh. Bersyukurlah kerajaan kita nak bagi hiburan free. Nak banding dengan negara lain? Dorang ada ke?

kah kah kah



Ameno : Lagu KPOP satu.. gua nak joget..

Najib muncul di program hiburan kat jepun beb.



Aku taktau nama rancangan neh apa. Mungkin rancangan neh macam berita artis di astro awani. Berita pasal hiburan dan isu2 terkini yang membabitkan dunia artis. Aku pun jarang tengok program tue kat awani so tak ingat plak nama rancangan tue apa.

Dalam video kat atas neh ada larh muka najib dan rosmah terpampang kat berita dorang. Selain tue wajah sabery chik pun ada. Tengah gelak2 tengok artis jpop berjoget. Bukan kpop oke tapi artis jpop. Kalau artis dari jepun kita panggil dia jpop. 

Konsep dia sama jek macam kpop di korea tapi di jepun dorang panggil jpop. Versi copycat gak tue. Tapi stail jepun larh. 

kah kah kah

Korang tengok video kat atas neh sendiri. Tatau nak rasa bangga ke atau apa. Nampak sangat najib neh kaki berhibur sampai orang luar negara pun lapor. Almaklumlah ketua negara kan sibuk menguruskan masalah rakyat. Mana depa ada masa nak bersalam dengan artis apa seme. Sebab tue depa dok beria2 memberitakan perkara yang "unik" lagi pelik neh kot.

Seronoklah najib, rosmah mansur dan sabery chik ek. Dapat masuk rancangan gosip. Bertambah2 glamer larh korang. Orang jepun maybe happy kot tonton berita kat atas neh di negara depa tapi kalau depa interview kita.. ekekek depa maybe akan terkejut sakan dengan reaksi majoriti rakyat malaysia. Percayalah......

kah kah kah

Ameno : Gelik tekak aku aiiiiii

Tuesday, May 29, 2012

Azmin Ali pun merasuah juga ka? Part 2. [Document Inside]

Part 1 kat sini oke.
Saya adalah seorang bekas pegawai kanan BPR yang terlibat di dalam penyiasatan kes terhadap Azmin Ali dan isterinya Shamsidar pada tahun 1995. Saya rasa terpanggil untuk mendedahkan bagaimana ‘corrupt’ seorang bernama Anwar Ibrahim dan Azmin Ali di mana kedua-duanya kaya raya dan malah cerita Shamsidar merupakan gundik Anwar pada saya bukanlah suatu yang mengejutkan kerana telah lama perkara ini berlaku. Hanya orang yang pekak, buta dan tuli sahaja yang sengaja mengatakan segala cerita ‘corrupt’ dan juga skandal sex mereka sebagai suatu cerita rekaan atau konspirasi.
Disini saya hendak menunjukkan contoh bagaimana seorang Ketua Pengarah BPR ketika itu, iaitu Datuk Shafee Yahaya kononnya seorang yang baik, berintegriti, pernah mendedahkan kononnya Dr Mahatir menengkingnya dalam kes Hassan Abul (Pesgawai BNM) dan kemudian buat buku pula yan menunjukkan bagaimana baiknya dia. Tapi dalam diam dan ramai orang BPR tahu dia telah menghentikan siasatan kes Azmin Ali setelah mendapat arahan Anwar. Kalau Datuk Shafee betul-betul bersih saya tabiklah. Tapi nak saya bongkarkan ke kisah Datuk sebelum Datuk jadi KP BPR? Maka Datuk Shafee tolonglah jangan nak komen apa-apa selepas pendedahan ini.
Kronologi Kes
Siasatan kes ini bermula daripada satu maklumat (yang di tandakan sebagai Lampiran A). Pemberi maklumat menyatakan dengan jelas pemilikan harta Azmin Ali yang ketika itu 1995 hanyalah Setiausaha Sulit (SUS) Anwar yang bergaji lebih kurang RM2400/=. Kalau sekarang beliau hanyalah gred 41 sahaja di dalam Perkhidmatan Awam. Ekoran daripada itu, satu repot polis telah dibuat bagi membolehkan BPR menjalankan siasatan (lihat Salinan Repot yang ditandakan sebagai Lampiran B). Repot yang dibuat adalah bertarikh 24.5.1995.
Ekoran itu, satu minit ringkas dikemukakan oleh Allahyarham Basri bin Idris sepertimana Lapiran C berkembar. Ia menunjukkan pemilikan harta Azmin sejak 1991 – 1995, antara lain memiliki sebuah BMW 325i, Proton Wira 1.6 Xli, Proton Satria 1.6 Xli. Proton Perdana 2.0 SE, 1000 saha,m Hicom, sebuah rumah No. 23, Jalan 1/4D Bukit Mas, Taman Melawati seluas 8500 sqft. Hebatkan? BPR siasat ke?
Atas arahan Datuk Shafee (lihat minit no. 2), pegawai penyiasat diarahkan supaya tidak memohon Notis Pengisytiharan Harta yang sepatutnya di keluarkan di bawah seksyen 23 Akta Pencegahan Rasuah 1961 kepada Azmin Ali. Tuan-tuan semua tahu, kalau dalam keadaan biasa, bukan setakat Notis, tetapi Azmin sudah tentu akan ditahan untuk siasatan BPR. Knowing how BPR’s style of work. Besar atau tidak pangkatnya Azmin yang hanya gred biasa dalam perkhidmatan awam ketika itu, Pengarah Siasatan diarah oleh Datuk Shafee supaya berjumpa sendiri Azmin di pejabat TPM (siapa lagi kalu bukan Anwar Ibrahim) dan meminta Azmin mengemukakan pengisytiharan secara sukarela.
Now, what is the legal implication when Azmin voluntarily declare his asset? Meaning to say he is not bound for any criminal prosecution under Prevention Corruption Act and Penal Code if the Public Prosecutor satisfy as to how Azmin having an unexplain excessive property.
Diketika itu, kami yang terlibat di dalam penyiasatan merasakan amat pelik dan juga frustrated dengan arahan yang dikeluarkan oleh Datuk Shafee.
Namun saya amat merasakan bagaimana Arwah Basri Idris meneruskan usahanya bagi memperoleh Notis Pengisytiharan Harta itu (limat minit No. 2 bertarikh 20/6/1995) bagi membolehkan siasatan diteruskan untuk memeriksa pengaliran wang dalam akaun-akaun Azmin Ali (quoted as YDS at para 6 of the minutes).
Usaha mendapatkan Notis Berjaya dan lihat Minit-Minit bil 4 – 9 dan Kertas Siasatan dirujuk kepada Datuk Shafee pada 8 Mei 1996.
Rujuk m init 10, lihat bagaimana Datuk Shafee mahu kes ini dirujuk kepada TPM dengan minitnya bertarikh 9/5/1995. Apakah integrity BPR ketika itu di bawah pimpinan beliau yang mana Datuk Shafee sering menekankan integrity di kalangan kami. Akhirnya lihatlah minit bil 15, Kertas Siasatan dikemukakan kepada Datuk Shafee bertarikh 12/9/1996 oleh Dato’ Mohd Zawawi Nordin, Timbalan Ketua Pengarah BPR ketika itu. Beliau secara jelas memberitahu harta Azmin adalah diluar kemampuannya.
Dramatiknya selepas itu, Kertas Siasatan ini terpendam atau dipendam macam jeruk oleh Datuk Shafee atas arahan Anwar Ibrahim. Sehinggalah pada 23/9/1997 (setahun lebih), tiba-tiba Datuk Shafee has violated a law when personally instructed this investigation to be closed. Minit beliau berbunyi (rujuk minit 16) “Telah maklumkan kepada YAB TP” dan beliau menulis “KUS”. Perkataan KUS bermakna Kemas Untuk Simpan. Ia adalah  terminology yang digunakan oleh BPR dan Polis apabila suatu siasatan itu telah siap dan tiada tindakan lanjut.
Perbuatan Datuk Shafee ini melanggar undang-undang jenayah di bawah Kanun Tatacara Jenayah dan juga Perlembagaan Persekutuan kerana beliau tiada hak untuk mengarah suatu siasatan dihentikan melainkan arahan Pendakwaraya. Namun oleh kerana terlalu taksub kepada Anwar Ibrahin he has betray his own agency dan terutamanya Rakyat Malaysia.
Di bawah ini tuan-tuan bolehlah tatapiu pengisytihatan harta secara sukarela Azmin Ali dan di dalam fail siasatan BPR bernombor 15/5/1995 Datuk Shafee telah hilangkan Notis Pengisytiharan Harta dan juga pengisytiharan harta Azmin Ali.
Pengisytiharan harta secara secara sukarela Azmin Ali dapat tuan-tuan baca daripada Fakta kes pegawai Penyiasat yang saya tandakan Lampiran D. Jangan tuan-tuan buta, cek-cek yang masuk dalam akaun Shamsidar sahaja ketika itu sudah melampaui RM7 juta lebih. Seorang sururumah tangga amat kaya dan dikayakan oleh Anwar.
Sebab itu apabila Anuar Shaari memberi dokumen-dokumen pemilikan saham Shamsidar dan Azmin untuk siasatan lanjut, apakah ,masyarkat buta? Saya dapat download dokumen-dokumen itu melalui website dan silalah baca sendiri.
Orang seperti Datuk Shafee telah merendahkan martabat BPR dan lihat peyamun yang diselamatkannya ketika itu menjadi penderhaka kepada Negara. Banyak kerosakan telah dilakukannya. I need not to explain more about this. Hanya orang yang buta, pekak dan tuli akan jadi bahalol dunia seperti Datuk Shafee.
Kes ini melibatkan satu siasatan oleh BPR ke atas Azmin Ali Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar dan isteri Azmin, Shamsida (hanyalah seorang surirumah) pada tahun1995. Siasatan dibuat ke atas Azmin kerana dikatakan mempunyai harta peribadi yang banyak hasil daripada perlakuan rasuah yang dilakukan semasa memegang jawatan Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar pada waktu tersebut. Ketika Anwar adalah Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan Malaysia.
Berdasarkan maklumat dan repot polis yang diterima, satu Kertas Siasatan telah dibuka bernombor BPR/KS: Semasa siasatan dibuat mendapati gaji Azmin hanya RM2,442.00 sebulan tetapi mampu untuk membeli 2 buah rumah iaitu rumah pertama:double storey banglow di Setapak  harga RM284,118 dengan deposit sebanyak RM14,181 dan bayaran bulanan sebanyak RM3,376.75. Manakala rumah kedua:rumah berkembar di Taman Melawati harga RM210,000 dengan deposit sebanyak RM60,000 dan bayaran bulanan sebanyak RM1,110.35. Jika dicampurkan kedua bayaran bulanan ialah sebanyak lebih kurang RM4,500.00. 

Ini sahaja dan menunjukkan hutang Azmin melebihi sekali ganda gaji bulanan beliau. Di mana Azmin mendapat wang tambahan untuk menampung bayaran hutang ini?? Bukan itu saja, tak mungkin semua gaji Azmin di gunakan untuk membayar hutang rumah?? Bukankah ini sahaja dah mencukupi menunjukkan Azmin mempunyai pendapatan yang lain. Itu tidak diambil kira lagi dimana Azmin mendapat wang untuk membayar wang deposit rumah-rumah tersebut.
Siasatan yang dijalankan oleh BPR juga membuktikan Azmin memiliki 2 buah kenderaan iaitu BMW no plat BBN 3 berharga RM160,529.85.81 dimana bayaran deposit sebanyak RM120,529 dan bayaran bulanan pula sebanyak RM875 sebulan. Kereta kedua pula Proton Perdana no plat WDU 64 berharga RM80,767.81 dengan ansuran bulanan sebanyak RM700. Jika kita lihat komitmen bulanan bagi kedua kereta ini ialah lebih kurang RM1,700. RM1,700 pada ketika itu nilai yang besar. Mana tak nya klu dilihat gaji setiausaha sulit TPM pun pada masa tu baru RM2 ribu lebih.
Saham yang dimilik oleh Azmin dan isterinya juga umpama seorang bisness man. Cuba kita lihat bagaimana isteri seorang penjawat awam mempunyai saham di dalam pasaran saham dengan nilai keseluruhan melebihi setengah juta. Itu tak termasuk baki-baki didalam akaun bank yang pernah satu ketika mencecah RM300 ribu lebih. Cuba lihat keadaan yang saya nyatakan di atas. Adakah kita mempercayai penjawat awam boleh hidup dengan sedemikian??
Tetapi perkara yang paling membingungkan saya apabila BPR menutup kes ini? Sedangkan memang jelas Azmin dan isterinya mempunyai harta yangberlebihan yang tidak setimpal dengan pendapatannya. MENGAPA SIASATAN BPR DIHENTIKAN? SIAPA YANG MEMPUNYAI KUASA UNTUK MEMBERHENTIKAN SIASATAN INI?? ADAKAH ORANG YANG MEMBERHENTIKAN SIASATAN INI BERSENGKOKOL DENGAN AZMIN ATAUPUN TAKUT KEPADA PEMIMPIN PADA MASA TERSEBUT 
Untuk makluman, pada waktu itu Ketu Pengarah BPR adalah Dato Shafee Yahya. Dengan nyata skali KP BPR telah membuat satu keputusan yang tak relevan bilamana menghentikan siasatan ini. Apa sebenarnya yang berlaku? Jika kita tunjukkan perkara ini kepada budak sekolah pun mereka dapat menilai bahawa tak mungkin dengan gaji RM 2 ribu legih sebulan mampu mempunyai gaya hidup mewah seperti Azmin. TETAPI kenapa Dato Shafee menghentikan siasatan ini? ADAKAH kerana bersengkongkol? Favouritism? Mengikut telunjuk pemimpin seperti Kerbau dicucuk hidung? Ataupun sama dah NYANYUK????????
Kite cube renung-renungkan kembali berkaitan dengan perkara ini dan lihatlah lampiran-lampiran yang diupload besama. Ingatlah hidup ini hanya perjalanan yang sementara sahaja. Jangan ingat kita terlepas untuk selama-lamanya.









 Laporan polis kat sini oke. Sumber pun dipetik dari situ.

Azmin Ali pun merasuah juga ka? Part 1. [Document Inside]

Ada satu artikel baru ditulis oleh RPK. Ianya mengenai Azmin Ali. Takde kena mengena dengan isu seks. Samada benda neh benar atau sebaliknya kena tunggu penjelasan dari Azmin Ali sendiri untuk menjawab tuduhan neh. Aku tak berpihak kat mana2 side sebab apa aku sendiri pun tak jelas pihak mana satu yang bersalah.

Boleh kata kat sini peranan aku sebagai pemerhati jek. Dorang sesama dorang masing2 membuat statement demi statement, so as orang yang memerhati aku akan terus memerhatikan. Kalau ada apa2 statement yang mencurigakan ataupun statement yang boleh membuktikan salah seorang menipu baru larh boleh buat kesimpulan. Tapi sekarang neh aku nak jadi pemerhati jek.

Menurut RPK ;

1. Ada pegawai SPRM memberikan dia satu file yang sulit. File tersebut mengandungi pelbagai butiran, bukti, rakaman dan sebagainya bagi jenayah yang dilakukan oleh seseorang pada beberapa tahun yang lepas. Of course lah kesalahan rasuah sebab dah disiasat under SPRM kan. Dahulunya ia dikenali sebagai BPR.

2. Individu yang dimaksudkan disini ialah Azmin Ali. 

3. Ketika itu kes neh terpaksa ditutup kerana di arahkan oleh Anwar Ibrahim yang sedang berkuasa. Maksudnya DSAI arahkan pegawai tutup kertas siasatan ke atas Azmin Ali. 

4. Antara yang terkandung dalam file sulit tue ialah  bukti pembayaran rm15,000 dari Vincent Tan kepada Azmin Ali.

Sekarang neh aku hanya bersikap di tengah2. Macam aku tulis kat atas sebelum neh. Iaitu tidak berpihak sehingga salah seorang terbukti bersalah atau sebaliknya. Apa pun andai benar bukti dokumen tersebut masih WUJUD, VALID dan apa2, aku berharap SPRM boleh buka kertas siasatan dan teruskan dengan pendakwaan. Simple.

Kalau sekadar bercakap dan bercakap apa yang ko dapat kan? Oleh kerana ko yang ada kuasa maka amek sahaja apa2 tindakan bagi membuktikan apa yang ditulis dan didedahkan oleh RPK. Baca kat posting selepas neh slow2 [KLIK SINI] dan hadam sendiri. Aku sendiri pun masih dalam proses memahami dan mengkaji kes.

Ameno : Donoooooow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...