Kaki melawan

Jika ada apa-apa pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.

Ads

Friday, June 29, 2012

Menjawab bloggers umno isu gambar Altantuya di FRANCE adalah FAKE.

Bloggers umno dok kata kami siarkan gambar fake, super impose dan fitnah. Kenyataan mereka boleh dilihat kat sini dan sini.

Peh.

Kemain marah pengkomen2 di blog aku. Takpe. Freedom of speech. 

Blogger umno kata ;


Sebab? Blog dsai telah petik berita dari malaysiakini yang melaporkan mengenai isu gambar Altantuya. Hoii.. sepatutnya malaysiakini lah bodoh. Bukan anwar ibrahim. Tapi lebih tepat orang yang kata gambar2 tersebut di paris larh bodoh. Bukannya anwar ibrahim mahupun malaysiakini atau aku.

kah kah kah

Isu pertama oke. 

Kata blogger umno ;

Gambar yang di dakwa laman web Asia Sentinel sebagai bukti bahawa Altantuya berada di hadapan bangunan Notre Dame Cathedral, Paris sebenarnya adalah suatu pembohongan besar.




Altantuya sebenarnya tidak berada di Paris, malah mendiang Mongolia ini sebenarnya bergambar dihadapan sebuah bangunan dinamakan Gothic Cathedral Duomo, di Milan, Itali.

Dan mereka berikan gambar kat bawah neh sebagai hujah. Kata mereka gambar kat bawah neh dan gambar Altantuya kat atas ialah di satu lokasi yang sama iaitu di italy bukan di perancis. Lokasi yang dimaksudkan ialah Milan Duomo Gothic Cathedral Saint Mary Nascent 1386.


Kat bawah neh pula ialah gambar bangunan yang dimaksudkan oleh blogger umno. Iaitu Milan Duomo Gothic Cathedral. Aku nak  korang lihat bangunan tersebut dari pelbagai sudut.

Dan blogger umno pula berikan gambar Notre Dame Cathedral sebagai hujah bagi menafikan Altantuya pernah berada di perancis ;


Dan beberapa gambar lain. 3 dari sudut jauh dan satu dari sudut dekat. Lihat sini.  Dan, aku juga telah lakukan carian google. Ini pula gambar2 yang aku dapati di google atas nama Notre Dame Cathedral, Perancis.






Rujuk sini.

Memang dari jauh nampak sama. Tetapi kalau diperhatikan betul2 memang ada perbezaan. Dan aku telah lakukan sedikit analisis bagi memastikan apa yang blogger umno hujah neh betul ke tak betul. Aku tak tengok pada bangunan tapi aku tengok pada lantai. Korang lihat sendiri kat bawah neh ;


Kalau tengok pada struktur bangunan memang dari jarak dekat sukar nak cari perbezaan church di milan dan church di paris. Warna dan reka bentuk agak serupa. Tetapi corak hiasan cermin ada perbezaan. Aku dah perhatikan. Aku agak mengiyakan kata2 blogger umno bahawa gambar tersebut kemungkinan besar di milan bukan di paris.

Sebab? Lihat gambar kat bawah neh oke ;


 
Gambar pertama church di paris manakala gambar kedua ialah church di italy. Kalau diperhatikan lantai dalam kedua2 gambar tersebut, memang lantai di gambar kedua iaitu italy ada persamaan dengan lantai yang Altantuya pijak.

Oke, takan sekarang asia sentinel nak menipu pula? Asia sentinel telah melaporkan ;

On Dec. 5, 2007, Asia Sentinel published 10 pictures of Altantuya in a variety of poses on a variety of locations in Paris including in front of Louis Vuitton’s iconic store as well as the Eiffel Tower, the Cathedral de Notre Dame, the Place de Concorde and other locations. At least one blogger questioned whether the pictures were faked. They were transmitted to Asia Sentinel by the Mongolian Honorary Consul to Malaysia, who would hardly have been suspected of faking them.

Rujuk sini untuk full story.

The thing is, the person yang reported gambar tersebut di paris wasn't malaysiakini tetapi wartawan asia sentinel. Aku terpedaya sebab never been there. Perhaps many of us pun never been there. So no wonder kita tidak tahu. Yang penting setelah kita tahu, kita perbetulkan kesalahan kita bukan teruskan lagi kesalahan tersebut. 

Namun ketika mula2 mereka published gambar2 tersebut pada tahun 2007, mereka tak mentioned pun pasal lokasi apa seme kecuali bagitau yang Altantuya sedang bercuti ke eropah ;

From a series of pictures made available to Asia Sentinel by Syed Abdul Rahman AlHabshi, the honorary Mongolian Consul General in Malaysia, Altantuya looks like nothing more than an attractive young woman off on the trip of her life to Europe. AlHabshi declined a request to say where the pictures came from but they are believed to have been found among her possessions after she was killed. She looks happy. Perhaps she was with her lover when these were taken. Her family has declined to elaborate on the circumstances of the pictures.

Full news kat sini.

So ini bermakna kemungkinan besar wartawan asia sentinel tersalah tulis daripada europe menjadi paris. Kesilapan neh nampak kecil tapi kadang2 kalau tukar europe kepada paris boleh membawa pelbagai persepsi. So tak sesuai langsung. 

Apatah lagi gambar2 tersebut tak seme nya di paris kan. Kalau diperhatikan gambar2 altantuya yang tersebar di beberapa lokasi lain selain dari duomo gothic menunjukkan lokasi2 tersebut sememangnya di paris. 

Walaupun altantuya tak bergambar di notre dame itu tak bererti altantuya tak pernah menjejaki perancis. Dia mungkin di anggap bergambar di notre dome sebaliknya gambar sebenar ialah di guomo gothic. 

Itu tak mengubah apa2. Itu cuma menjelaskan bahawa oowwhhh bukan amek gambar di notre dome rupanya. Bangunan tue kat italy. Jadi dia telah pergi ke italy, perancis dan lain2 tempat rupanya. Itu jek.

Jika blogger umno menganggap tidak bergambar di notre dome bererti tidak menjejaki paris sebenarnya itu tak tepat. Tidak bergambar di notre dome bererti tidak bergambar di notre dome. Bukan bererti tak pernah menjejaki paris.

Itu satu. Kedua blogger umno menganggap bahawa gambar2 Altantuya yang menunjukkan dia benar2 berada di paris adalah merupakan gambar2 fake dan super impose. 

Kata mereka ia dapat dibuktikan dengan perisian tertentu. Sebenarnya perisian tersebut memang boleh mengesan satu2 gambar tue telah di edit atau apa.. tetapi sayangnya ia tidak cukup berkesan untuk membuktikan bahawa satu2 gambar tersebut ialah super impose mahupun sebaliknya.

Kenapa aku cakap begitu? Dulu aku pun pernah guna software tersebut. Aku amek satu gambar. Aku cerahkan then aku gelapkan. Aku bukan ubah apa2 pun. Cuma cerahkan dan gelapkan. Lepas tue aku tambahkan tulisan. Itupun dia bagi analisis bahawa gambar tersebut telah diedit.

So, perisian macam neh mana boleh disandarkan jadi hujah. Apatah lagi jika sendiri lakukan editing dan sendiri check untuk dapatkan result tertentu. Lagi lah tak boleh pakai. Maksud aku kat sini sesiapa boleh save apa2 gambar then sesiapa boleh uji gambar tersebut melalui software yang dinyatakan then sesiapa pun boleh mendapatkan result yang di ingini. Simple bukan? 

Dulu2 aku pernah guna software tersebut. Tetapi setelah mengenali fungsi software tersebut akhirnya aku dah faham macam mana. Jadi aku tak gunakan dia lagi. Kalau tidak dah lama dah aku guna untuk check gambar2 super impose. Buat apa sibuk tanya orang satu2 gambar tue real atau gambar super impose.

Gambar super impose bererti gambar tue tak wujud. Gambar edit bererti kita nak cantikkan gambar tersebut ataupun edit bagi tujuan tertentu tanpa mengubah struktur asal gambar tersebut.  Apa yang akan berlaku dalam gambar Altantuya ialah gambar2 dia berada di paris akan dinafikan oleh blogger umno sebagai gambar super impose. 

Dan mereka akan jadikan software tersebut sebagai hujah. Aku nak cakap hujah tersebut tiada kredibliti. So jangan buang masa. Nasihat ikhlas dari aku neh oke. 

kah kah kah

Rekod kemasukkan dia ke paris sebenarnya tiada tetapi tak semestinya dia masuk ke sana atas nama Altantuya Shariibuu. Walaupun kita takde bukti yang kukuh nak mengaitkan dia dengan najib razak secara langsung sekurang2nya kita ada bahan nak mengaitkan Altantuya dengan razak baginda. 

Kaitan razak baginda dengan najib razak pula ialah skandal scorpene. Seme benda neh saling kait mengait. Sayangnya yang tahu cerita samada dah mati dibunuh ataupun lari sebab di ugut. Yang hidup pun menyorok tah ke mana. Yang ada cuma lah najib razak dan rosmah mansur. Dua individu neh takan buka mulut selagi bn masih memerintah. Nak tahu cerita sebenar undi lah PR. Oke?

kah kah kah

Ameno : Ada sapa2 nak sponsor aku ke itali dan paris untuk sahkan gambar2 altantuya tersebut kat mana? Aku tunggu jek neh.. ekekekek..

IKLAN TEXT DISINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...