Kaki melawan

Jika ada apa-apa pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.

Ads

Friday, May 6, 2011

Tutorial : Kenali commentluv untuk menambahkan traffic blog anda!

Tadi aku ada ajar pasal dofollow kan? Aku harap korang faham menda tue. Kalau tak faham tue takpe. Jadikan je belog korang dari nofollow to dofollow dulu. Benda neh memerlukan pemahaman yang rumit [pandai2 aku je] untuk menjadikan belog kita senang di indeks dan menaikkan PR [pagerank] masing-masing. PR aku sekarang 0. Kenapa 0? Sebab tak pandai main SEO. SEO inilah kunci penting untuk ;

1. Menambahkan pendapatan iklan kita. Samada churp2, says, nuffnang, innity ataupun advertlets [neh yang aku pakai lah yang aku tak register aku tak tulis sini sebab aku taktahu keberkesanan benda2 tue lagi]

2. Menaikkan PR [pagerank] belog kita. [nanti aku ajar pasal neh pula]

3. Meningkatkan traffic belog kita.

4. Menambahkan unik visitor ke belog kita.

5. Sekaligus menaikkan nama belog kita untuk lebih dikenali.

Jadi korang kenalah pandai jadikan belog korang sebagai mesra SEO. Untuk wordpress aku rasa bukan isu bagi mereka sebab wordpress self-hosted memang mesra SEO. Tapi kalaupun banyak unique visitor tetapi bukanlah visitor yang disasarkan pun tak guna juga, Aku pernah layan wordpress self-hosted apa. Aku tahu lah. Baca sini pasal tue.

Tipsi kedua untuk memesrakan belog korang dengan SEO ialah commentluv. Benda neh memang complicated sket. Sebab tue takley aku nak ajar secara terus. Takpe. Kita buat satu persatu dulu. Mula-mula korang kena ;

1. Daftar akaun commentluv. Klik sini.

2. Ikut lah step dia. Dari verification sampailah ke masukkan url blog dan rss korang.

0key bila korang dah daftar commentluv tue bermaksud kemana-mana korang pergi dan komen kat commentbox yang ada commentluv dia automatik akan detect belog korang. Contohnya macam kat bawah neh..


So ini bagus untuk tingkatkan traffic belog korang. Benda neh lah yang kita namakan as backlink. Tapi mendaftar commentluv hanya boleh membuatkan link kita muncul di belog orang. Tapi belog kita masih belum begitu best untuk dikomen sebab kita tak bagi orang lain tinggalkan link mereka. Itulah sebab kita perlu install commentluv dalam belog kita terlebih dahulu. Tapi benda neh rumit. Tak boleh kita buat sekali harung. Sebab apa cara nak pasang commentluv kat blogspot neh rumit.

Aku dah terai dah tadi. Failed beb. Aku cuba banyak kali. Tetapi tetap gagal sampaikan aku nak hempas orang yang buat tutorial tue. Mana tak nya.. tutorial dia sama dengan apa yang ada dalam intensedebate. Apa yang diterangkan oleh intensedebate tak difahami aku. Langkah dia mampos bila dia cakap copy dan paste semula. Copy dah copy. Nak paste kat mana hala? Nak paste balik kat template ke apa ke? So sampai situ step dia dah mampos. Aku dah cuba macam2 alternatif tapi nampaknya tak berjaya pula aku selongkar lagi macam mana nak mengaktifkan commentluv kat belog neh. [Actually aku terai belog lain tadi]. So aku terpaksa hold dulu kejadah neh.

Tujuan aku suruh korang mendaftar commentluv neh ialah walaupun kita [pengguna blogspot] tak dapat meletakkan commentluv di belog ini [merujuk kepada diri aku] tetapi kita tetap boleh komen di belog yang ada commentluv dan sekaligus meninggalkan jejak [backlink] kita di belog orang lain. Kalau sesiapa perasan entry kita di belog orang lain maybe mereka berminat nak klik dan masuk belog kita. Ini kasi up kita punya traffic dan impression. So register lah. Jangan segan2. Bukan kena bayar pun macam email 1malaysia tue. Heh.

Selain dari commentluv ada satu benda yang boleh tinggalkan backlink juga. Nama benda neh ialah disqus. Fungsi lebih kurang macam commentluv. Lepas korang dah daftar dan isikan belog korang dalam tue. Maka korang leh komen kat belog2 lain gunakan id tersebut. Itupun kalau belog tue ada lah menggunakan benda alah neh kat dalam belog dorang. Daripada survey aku di internet aku dapati dorang banyak guna intensedebate with commentluv. 


Tapi kalau korang nak gunakan untuk belog korang pun takpe. Benda neh untuk semua platform blog termasuklah wordpress. Kalau belog korang kurang komen mungkin okey guna neh. Tapi kalau belog korang banyak komen maka korang kena lalui banyak proses. Nak pindahkan komen dulu barulah boleh letak widget neh dalam blogspot. Sebab apa benda neh tidak akan memaparkan komen2 lama di dalam belog korang kalau korang install widget neh dalam belog korang.  Tapi lepas letak widget neh memang berbaloi2lah dapat buat backlink. 

So disini lah kekurangan disqus yang menyebabkan ramai orang lebih suka guna intensedebate. Sebab intensedebate tak melenyapkan komen lama korang. Tapi disqus neh dia kasi lenyap [hide] kalau korang letak kat belog korang tanpa import comment lama terlebih dahulu yang jelas makan masa bagi aku yang banyak komen kat dalam belog neh. Beza ketara sangat antara disqus dan intensedebate ialah ;

1. intensedebate bagi option kepada kita untuk apply [kemaskini] fungsi baru untuk entry post yang terbaru. 

2. Disqus tak bagi option tue kepada kita. Kalau dia ada buat option tue, tak payah aku susah2 nak kaji lagi macam mana nak letak commentluv kat dalam belog neh weh.. baik aku guna disqus je terus.

Dan benda yang paling simple sekali yang korang leh buat untuk tinggalkan backlink ialah 
ini;

1. Salin code di bawah. Simpan kat notepad korang sebagai persediaan.

New entry <a href="url entry terbaru korang disini">"tajuk entry korang"</a>

2. Setiap kali korang komen kat mana-mana belog, korang paste je code neh selepas komen. Tulisan warna biru tue korang kena ganti lah yer ;

- url entry = alamat post terbaru korang.

- tajuk entry = tajuk entry korang lah.

3. So ini cara manual. Memang menyusahkan asyik nak copypaste je. Nak buat macam mana, bukan seme belog sediakan kotak untuk backlink betul tak? Contohnya cam belog neh. Walaupun aku nak provide pun tak boleh pasal gagal menemui cara untul install benda neh kat dalam belog aku buat masakini. Heh.

Lagi satu agak2 kalau guna anom tue aku cadangkan tak yah lah tinggalkan backlink korang. Bukan apa, korang kan nak ber-rahsia segala bagai, so kalau tinggalkan link belog korang sama gak kita orang tahu juga nanti korang tue sapa melainkan korang tinggalkan link belog orang lain. Heh.

Contoh masukkkan link secara manual ;


Nota : Kesemua info neh aku cedok dari pelbagai blog. Aku baca, fahamkan dan tulis balik. Dorang punya berentry-entry tapi pasal aku terkenal suka tulis panjang2 so aku berjayalah jadikan ia satu entry je. Jenuh lah korang baca ye. Heh.

Nota : Semua teknik SEO ini perlu digunakan. Tiada kecuali2. Ada banyak. Aku akan discover dan terangkan satu persatu kat sini kelak. Makan masa. Kena rajin telaah dan mengodek2 blog orang lain. Agak2 kalau korang nak blog korang meletup dalam satu hari aku cadangkan korang berbogel je dalam belog sendiri dan bagitau aku. Tahu lah aku meletupkan belog korang tanpa teknik SEO pun ramai lah orang akan berpusu2 masuk ke belog korang. Heh.

Ameno : Arhh aku dah penat dah.. camne nak update pasal politik neh?

Tutorial : Kenali Dofollow untuk menambahkan traffic blog anda.



Benda neh pun aku baru je buat. Buat hari neh. Rupanya neh salah satu teknik SEO untuk menambahkan traffic ke blog kita [maksudnya blog aku dan ko]. Aku pada awalnya confused gak memikirkan apa lah benda alah dofollow, nofollow neh. Ingatkan untuk following blog tapi rupanya bukan. Benda neh sebenarnya akan meningkatkan traffic blog korang ketika blogwalking blog dofollow sekaligus menaikkan unik visitor ke blog korang. Dalam masa yang sama pemilik belog dofollow [pemilik belog] pula akan dapat traffic percuma melalui carian internet kerana belog dofollow akan di crawl oleh spider hingga ke ruangan komen ketika membuat satu2 carian. Cara nak buat benda neh mudah je.

Tapi sebelum tue aku nak explain dulu apa benda alah dofollow neh. Korang perasan  tak kadang-kadang ada pengkomen yang mana link blog dia tertera di bawah komen? Aku tak boleh nak bagi contoh lagi sebab baru buat benda neh kat belog aku. Kiranya benda neh cam percubaan arh. Kalau aku bagi contoh kat belog lain mungkin tak sesuai. Sebab takut gak kot2 bila korang komen kat belog neh tak keluar pula link entry korang.. hah kang mampos korang marah aku pula. So, aku nak tunggu dan tengok result kat belog neh sendiri. Aku nak tengok macam mana link blog korang akan terpapar kat entry aku. Dan kalau entry belog korang terpapar kat belog aku, maka itu bermaksud tutorial aku menjadi.

Dan kalau menjadi maka neh lah dia namanya blog dofollow. Kalau blog korang nofollow benda neh takan muncul beb. Kalau nak tahu walaupun korang komen-komen kat blog orang lain..bila orang search satu-satu perkara komen di blog turut akan di index dan ini sekaligus menaikkan PR [pagerank] blog korang. Apa PR neh sebenarnya? PR neh penting pada blog macam kita. Sebab blog yang mempunyai PR yang tinggi akan berada di barisan hadapan apabila disearch berbanding blog yang mempunyai PR yang rendah. Untuk menaikkan PR masing2, kita perlu ada ilmu SEO. Dan dofollow neh ialah salah satu tips SEO yang semua belog mesti buat. Akan datang aku akan share yang lain pula. Kita buat step by step. Dalam erti kata lain.. apa yang aku baru discover, aku share sini dan kita sama-sama buat lah. Sama-sama menaikkan blog masing2.

Cara-cara untuk menjadikan belog korang dofollow neh mudah je. Ikut je step kat bawah neh ;

1. Pergi Dashboard

2. Pergi design

3.Pergi edit html [sila save template terlebih dahulu bagi mengelakkan sebarang risiko yang tidak di ingin]

4. Klik expand widget

5. Search "nofollow"

6. Dah jumpa ko tukar dari "nofollow" kepada "dofollow" 

7. Tukar semua sekali. Aku punya ada 4 ke 5 kali aku tukar.

8. Then save template.

So bila korang blogwalking dan masuk blog dofollow macam belog aku.. korang leh link-kan entry terbaru korang kat blog aku. So ini akan menyebabkan korang jadi rajin nak komen untuk menambahkan visitor kat belog masing2. 

Tapi macam mana pula dengan belog nofollow? Kalau korang masuk ke belog nofollow entry terbaru korang sama sekali tidak akan menjadi link di belog mereka.Hanya orang yang komen di belog korang je tinggalkan link. Bila dah jadi macam tue sudah semestinya korang malas nak komen kat belog nofollow dorang..betul tak? Hehehe..

Memang korang leh tinggalkan url tetapi sekadar url je lah. Dari apa yang aku faham kat sini, kalau belog yang ada dofollow macam aku, dia automatik jadi link untuk diklik bila korang masukkan entry terbaru. Itulah pemahaman aku sekarang neh meskipun aku dah sedikit binggung akibat gagal masukkan commentluv dalam belog tadi.  Hanya orang yang komen di belog korang je tinggalkan link.

Dan ada caranya untuk korang kenal mana satu belog ;
dofollow => warna biru.

nofollow => warna merah.

Kena install ads on kat mozzila utk trace benda neh tapi application neh not available untuk mozilla terbaru yer ;


Kira nya benda neh cam aku promote entry ko, korang promote plak entry aku. Tapi benda neh ada kebaikan dan keburukan masing2. Lihat bawah ;

Kebaikan dofollow

1. Meningkatkan komen di ruangan komen.
2. Menambahkan backlinks blog pengkomen
3. Meningkatkan PR blog pengkomen dan blog dofollow

Keburukan dofollow

1. Meningkatkan spam.

Cara nak overcome spam kena lah korang buat word verification tue. Macam aku. Sebenarnya salah satu fungsi nofollow ialah untuk sekat spam yang mungkin terjah ke belog korang. So ada sebab lah kenapa blogger automatik set belog korang as nofollow. Tapi itulah kalau belog korang nofollow lambatlah nak meningkatnya PR di belog masing2.


Entry neh berkait rapat dengan commentluv dan intensedebate. Akan datang aku akan sambung pasal neh pula. Aku dah test buat commentluv tapi gagal pula. Adeh.. kena korek ilmu lagi neh...

Ameno : Cari ilmu bab2 seo pun bagus gak..

Najib yang gelak-gelak di hotfm dan hotfm yang kaki ampu.



Kali neh ahti aku agak sedikit panas dengan hotfm. Panas + bengkek + angin = pergilah mampos rasanya nak di sound ke hotfm. Walhal aku tak pernah dengar hotfm am krew sebelum neh. Baru inilah first time dan inilah yang membuatkan ahti aku terus panas dengan hotfm. 

Aku agak lambat buka tv8 tadi. Aku terlupa yang si najib neh bakal muncul kat 8tv pada pukul 7.30 tadi. Aku buka-buka dah dekat-dekat pukul 8.00 pagi. Buka-buka pula nampak si najib neh dok tergelak-gelak depan tv. Nak aje aku lempang. Tapi dia piem. Apa masalahnya dia gelak-gelak pun. Memang takde masalah pun. Saja aku buat macam ada masalah. Sebab ketika melihat dia gelak-gelak depan tv aku memikirkan harga ron 97 yang turun dan susut dalam empat hari neh. 

Macam mana minyak dunia susut dan minyak malaysia boleh naik pada masa yang sama kerajaan cakap mereka ikut pasaran dunia. Aikk? Pasaran dunia apa? Minyak dunia harga konsisten sepanjang 2,3 bulan neh. Mana lah tau kot-kot penyokong umno nak meroyan cakap najib ikut harga 2,3 bulan lepas. Suwey. Minyak mana ada naik beb. Beza 2,3 dollar then turun balik. Itulah yang berlaku dalam 2,3 bulan. Apa benda yang terjadi kat mesir cuma effect sekejap je. Itupun najib dah naikkan awal-awal lagi. Jadi tak faham aku apa keperluan nya si najib neh asyik menaikkkan minyak selepas menang pilihanraya? Tradisi ke apa? Heh.

Si kiran, si fafau dan si faizal neh plak asyik membodek dari pagi tadi. Takde ke korang rasa geli geleman ketika memuji-muji piem? Sudahlah mesej tepi tue seme mesej membodek. Aku punya mesej satu haramjadah tak disiarkan. Suwey punya radio. Bukan nya aku maki-maki piem ngok. Korang leh analisa mesej aku kat bawah neh ;

8chat barang naik neh banyak. sejak minyak naik.. tak henti2 barang naik. what's your plan najib? err ada terai yunnam tak untuk atasi masalah keguguran rambut?

8chat najib wey barang seme naik.. ko seronok gelak2 rakyat susah banyak wey.. apa plan untuk bantu rakyat susah? mesej asyik ditapis je

Mana ada keluar kat tv tue. Yang cuma keluar ialah mesej2 dari abgbong lah apa lah. abgbong aku wish ko read blog neh. ko tue ialah abgbongek. bukan abgbong. tapi abgbongek. Apa? Ko MARAH?? Ada aku kesahhh????? 

Dah tue kalau nak ditapis usah lah chat live bhai. Aku bukan heran sangat pun. Tapi ahti aku bengkek gak. Dah sama2 rakyat, sama2 bayar untuk chat tapi chat aku ko bohlayan. Chat yang puji 1malaysia ko layan. Chat yang support 1malaysia ko layan. Macam neh ko cuma pilih rakyat yang support ko je lah. Rakyat yang tak support ko, ko taknak layan. Sedangkan ko lupa. Orang yang berani kritik ko secara terbuka ialah orang yang memang nampak kelemahan ko. Bila dah begitu sudah tentu orang tue wish ko untuk berubah menjadi lebih baik. Memimpin negara dengan lebih baik. Tapi ko tapis. Ko soh dorang tapis segala bagai. Ko fikir ko tue bagus dan maksum sangat ke sampai nak tapis-tapis kritikan?

Sang pemanggil pun sama. Merapu sakan punya soklan. Apa aku kesah pasal MU sekarang? Apa aku kesah pasal 1malaysia sekarang neh? Apa aku kesah najib minat angka 11 bhai? Apa aku kesah najib minat lagu wonder girl bhai? Apa aku kesah pasal dam aji bhai? Aku tak kesah beb. Tak kesah langsung.

Apsal tak gunakan peluang neh untuk tanya najib pasal email 1malaysia? Tanya lah dia pasal merosmahmansurkan duit rakyat kat kroni. Tanya juga pasal kekantoian eskay dalam isu video seks. Ini barulah dikatakan soalan. Bukan macam yang dikeluarkan kat radio tue. Itu bukan soklan. Itu bodek, bangang. Bodek. Tak cukup ke di bodek 24 jam bhai? Ini topup bodek lagi. Depan tv pula tue. Sanggup malukan diri sendiri sebegitu. Heh.

Arhh sudah. Pagi-pagi hari lagi aku dah mengamuk sakan kat piem. Mungkin ahti ku panas kerana mesej aku ditapis. Mungkin juga panas mendengar soklan2 bodoh dari sang pemanggil. Mungkin juga aku bengkek dengan 3 ekor sang dj yang tak henti2 membodek piem sampai meleleh2 air liur kat tepi mulut tue.

Heran aku. Dekat beratus-ratus kali si fafau neh dok ulang terima kasih datuk seri.. cakap sikit terima kasih datuk seri lagi. Cakap lagi terima kasih datuk seri lagi.. datuk seri korang tue dah berambos pun masih bodek terima kasih datuk seri. Bangangnya sikap itu. Entah kenapa aku rasa amatlah patut aku menyampah kat tiga ekor dj neh. Pasal dorang beria-ria sangat membodek piem satu malaysia. Macam bagus. Yang menyusahkan rakyat itulah yang korang dok puja. Seronoklah tue pasal bidang dorang bidang hiburan. Nak bodek pas kang kena ikut hidup cara islam yang betul. Baik bodek piem. Leh enjoy segala bagai.

Kalau korang tak percaya nanti korang tunggu kol 10 pagi. Ada ulangan kat www.tonton.com.my. Dalam bentuk format video lah. Macam yang aku tengok kat tv8 neh. Kalau bentuk audio mungkin ada kot kat radio. Tapi bila aku taktahu. Yang aku tahu hotfm kaki ampu. Dan najib tak bersedia menerima kritikan depan tv dan melalui radio. Mereka hanya jaguh di hadapan penyokong. Tapi itu bukan sikap Nabi saw. Nabi saw layan semua rakyat samarata sama adil. Tapi layanan untuk aku bias. Najib mem-bias-kan ia dan hotfm membantu najib mem-bias-kan aku. Korang boleh pilih untuk ingore aku didunia. Tapi korang tak boleh pilih untuk ingore aku di akhirat. Aku akan ungkit di sana pasal neh kelak. Tunggu dan lihat.

Ameno : Bila pembodek dan sang dibodek bertemu..


Hebat : Minyak dunia turun, minyak malaysia naik!

Hebat. Aku taktahu nak cakap macam dah. Negara aku mempunyai pemimpin yang unik. Mereka suka cakap terbalik. Dan mereka juga suka membuat perkara yang terbalik. Kata mereka harga minyak ron 97 ikut pasaran semasa. Kalau minyak dunia naik, maka ron 97 akan turun naik. Baiklah keratan printscreen ini membuktikan perkara yang sebaliknya ;

Minyak dunia turun. Malahan untuk kali keempat berturut-turut. Ini pelik. Tapi di malaysia kita membaca ia sebagai minyak dunia naik. Aik.. adakah ada bahasa baru yang aku taktahu disini? Tak silap aku pemimpin aku ada ajarkan aku begini ;

Kalau harga barang naik.. jangan sebut harga barang naik tapi sebut penyelarasan harga..
JADI
Adakah ini bermaksud kalau harga minyak dunia turun, maka kerajaan akan anggap ia sebagai satu kenaikan? Hermm entahlah. Harus tunggu kata putus najib terlebih dahulu. Esok dia akan muncul di radio. Wajarkah aku tanya kan soklan neh kepada dia esok?

Disini ada bukti harga minyak dunia turun pada hari bn menaikkan harga ron 97 di malaysia.

Sumber printscreen ialah dari sini.

Ameno : BN = Barang naik.

Thursday, May 5, 2011

Hot : Polis ugut peguam!

Arhh sudahlah perangai polis neh. Nak ugut-ugut orang pula. Apa kena dengan perangai sesetengah polis neh? Korang neh tak sedar ke yang korang tue polis? Faham tak polis? Dah nama POLIS tue berakhlak dan bersikaplah macam POLIS. Janganlah menjejaskan nama baik POLIS. Janganlah menyusahkan seluruh PDRM. Ada banyak polis yang baik di malaysia.

Tapi polis yang perangai jahat neh menyusahkan nama baik polis yang jahat. Dan kalau polis yang jahat neh masih wujud lagi di pdrm macam mana orang nak respect pdrm itu sendiri? Macam mana? Dah tahu polis tue manusia macam aku, macam ko, macam kita semua maka normal lah wujud polis-polis jahat dalam pdrm. Sebab manusia mana ada yang maksum. Dah tue, apa lagi kasi fire lah polis yang buat perangai dalam pdrm. Jangan simpan. Jangan mengheret seluruh team pdrm pula. Jangan menyusahkan polis2 yang baik pula.

Dan kepada pencinta-cinta polis semalaysia. Tolonglah yerk, fahamkan ayat aku betul2. Aku faham korang sayang polis. Tapi tolong lah yerk jangan menyemak kat blog aku dengan menulis begini ;

kalau rumah ko masuk pencuri... sapa ko cari? Polis juga kan?
kalau ko accident sapa ko cari?polis gak kan.. jadi hargailah polis..

KEPALA HOTAK KAU, BANGANG NAK MAMPOS! DAH LAH BANGANG, BEBAL PULA TUE.. pssttt.. puad umno neh bukan bahasa kesat yer. Neh bahasa marah. Sekian terima kaseyyy..

Memanglah der.. aku cari polis der. Tapi aku rasa aku kutuk polis jahat je der.. yang ko terasa sangat kenapa der? Yang ko bela sangat polis2 yang jahat kenapa der? Ko polis yang jahat ke der? Ko tak nampak ke der aku tulis perkataan jahat tue der? Ko tak perasan ke der yang aku cuma mention untuk polis yang jahat je der? Apa? Tak nampak? Okey.. pergilah mampos. Heh.

Video kat bawah neh rentetan dari kisah remaja yang ditahan dibawah ordinan darurat. Korang sila tengok post ini untuk fahami kisah ini dengan detail. Peguam yang membela remaja tersebut telah diugut. Ugutan berbunyik seperti ini :

"Jangan sampai jadi macam sprm"

Aik.. jadi betul lah tanggapan kami selama neh. Sprm bunuh orang. Aik sabar dulu.  Bukan aku tuduh der. Salahkan pegawai polis yang mengugut tue. Kenapa dia nak cakap jangan jadi macam sprm pula? So persepsi masyarakat tak silap lah selama neh. Sarbani dan teoh beng hock adalah bukti fizikal kepada punca persepsi kami. Harap maklum.



Ameno : Wow.. poliss yang jahat.. plisss.. janganlah cetuskan kekacauan di negara neh..

Mufti perlis : Pengkhianat jika halang penyatuan pas-umno!



Arhh sudah. Tak pasal-pasal aku dapat gelaran pengkhianat. Errr jap. Nanti dulu. Gelaran neh tidak asing pun bagi aku. Memang selalu ditujukan kepada aku pun selama neh. Setakat sorang manusia menambahkan lagi gelaran neh kepada aku apa nak diherankan pula ye tak? Baca bawah ;


KUALA LUMPUR, 5 Mei – Mufti Perlis Dr Juanda Jaya mempertahankan kenyataannya sambil berkata mengapa pemimpin-pemimpin PAS harus melenting apabila beliau mengatakan pihak yang menentang penyatuan Umno dan parti Islam itu sebagai pengkhianat Islam.
“Hairan kenapa ada yang melenting? Ini demokrasi? Saya cakap ikut nas al-Quran dan Hadis. Itu tugas saya,” kata beliau(gambar) kepada The Malaysian Insider dalam kenyataan SMS.
Beliau juga berkata, jika Hamas dan Fatah boleh musalahah-berdamai hari ini di Mesir, “kenapa tidak Malaysia?”
“Golongan ekstrem dalam dua parti (Umno dan PAS) mesti disekat. Malaysia sedang menuju wajah baru. Lupakan sikap lama yang buruk,” katanya lagi.
Selain itu, Juanda menyifatkan Islam di Malaysia memerlukan banyak pembangunan dan PAS boleh menyumbang ke arah pembangunan tersebut.
Hari ini, pemimpin-pemimpin PAS menyelar kenyataan Juanda yang dilaporkan berkata pihak yang menentang penyatuan Umno dan PAS sebagai pengkhianat Islam.
Antaranya, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata tidak timbul soal siapa pengkhianat Islam jika Umno dan PAS tidak bersatu.
Oleh itu katanya, apa yang perlu masyarakat faham ialah sebenarnya memutuskan hubungan silaturrahim sesama Islam tidak dibenarkan dalam agama.
“Saya rasa kita perlu faham sebenarnya kita tidak boleh putuskan hubungan silaturahim. Apa yang terjadi sekarang ialah cuma perbezaan pandangan politik dan itu merupakan perkara biasa.
“Jangan terlalu cepat mengeluarkan kata-kata pengkhianat itu. Sebuah negara demokrasi diberi kebebasan untuk berpolitik dan menubuhkan parti politik,” katanya.
Seorang lagi Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, terpulang kepada Mufti Perlis itu untuk berkata apa-apa sekalipun kerana ia merupakan permainan Umno.
“Dia (Juanda) nak kata apa, dia punya suka nak kata apa pun.
“Umno main sentimen ini kerana Umno sebenarnya dah tenat dan ada masalah penyakit dalam jiwa. Kita perlu sedia pakar sakit jiwa untuk pimpinan Umno kerana takut mereka akan tertekan sehingga menyebabkan mereka bunuh diri atau terjun bangunan. Jadi kita perlu bersedia,” katanya berseloroh.
Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad juga menganggap kenyataan Juanda sebagai seorang yang tidak memahami situasi yang berlaku antara Umno dan PAS.
Semalam, Utusan Malaysia melaporkan kenyataan Juanda yang menyifatkan pihak-pihak yang menentang penyatuan antara Umno dan PAS sebagai pengkhianat Islam.
Selain itu Juanda berkata, mereka juga boleh dianggap pendukung fikrah puak Khawarij iaitu sebuah kumpulan yang amat bencikan kesatuan di dalam Islam.
“Penyatuan (Umno dan PAS) sebenarnya adalah wajib khususnya untuk kekuatan Islam dan Malaysia amnya. Semua pihak wajib berusaha ke arah itu,’’ katanya.

Aku malas nak bidas orang yang arif ilmu agama neh. Bagi aku kalau dia nak cakap aku pengkhianat, cakap je lah. Apa ada aku kesah pasal memang aku menentang sekeras-kerasnya penyatuan pas-umno. Mati lagi baik dari melihat pas-umno bersatu selagi ini sikap [rasuah, menyeleweng, fitnah] yang umno amalkan.

Tapi aku agak bengang bilamana mufti perlis cakap menghalang penyatuan pas-umno ialah pengkhianat islam. Dan dia cakap berdasarkan nas Alquran. Alamak bhai.. tolonglah jangan cedok separuh-separuh. Kalau pasal satu menyatu aku pun bukan kesah sangat. Tapi nak menyatu pun perlu tengok kepada parti juga. Agak-agaklah nak suruh bersatu dengan parti sekular pula buat apa? Di bandingkan fatah dan hamas pula tue. 

Fatah dan hamas berbaik atas usahasama mesir. Rejim zalim di mesir dah ditumbangkan. Rejim zalim di malaysia masih wujud lagi.Itupun bukan-nya bersatu. Cuma berbaik-baik. Habis tue situasi pas-umno sekarang neh tak berbaik-baik ke? Kalau orang umno buat kenduri, orang pas tak pergi makan ke? Kalau orang pas jadi imam orang umno tak jadi makmum ke? Takde kan? Semua hal sama je kan. Aku rasa semua kebanyakkan tempat sama situasi kat tempat aku. Betul tak? Umno ke pas ke pkr ke masing2 kalau nak hantar anak mengaji hantar juga ke guru pro pas ye tak? 

So sekarang neh memang lah pas dan umno memang berbaik-baik. Mana ada kami bermusuh-musuh. Apa yang dibuat sekarang neh ialah menentang dasar umno. Bukan nya menentang individu dalam umno. Takan tak faham bila kita cakap kita tentang dasar. Dasar sekular yang diamalkan oleh umno ini kita tentang sebab dasar ini menentang islam. Dasar sekular kalau disokong bererti kita mengkhianati islam. Aik.. mufti perlis tak nampak ke perkara pokok yang menyebabkan pas tidak mahu bergabung dengan umno? Takan benda simple macam neh mufti perlis boleh tak perasan sampai nak memaksa2 pas bersatu dengan umno pula?

Lagipun normal lah pandangan berbeza2 dalam parti politik. Bukan di malaysia je. Satu dunia juga begitu. Takanlah berbeza-beza pandangan dalam politik menyebabkan pas menjadi pengkhianat islam? Arhhh sudah. Ini diktaktor punya sikap. Sikap neh yang perlu diperangi. Ini negara demokrasi. Masing2 berhak lah nak buat apa2 parti pun. Dan masing2 berhak juga nak duduk dengan sapa, kahwin dengan sapa, cerai dengan sapa, bercinta dengan sapa, break dengan sapa, pakai baju apa dan sebagainya. So tindakan mufti perlis neh macam nak memaksa-maksa pas pula untuk bersatu dengan umno. 

Apa hak yang mufti perlis ada untuk paksa pas gabung dengan umno? Apa hak dia? Aku tengah fikir apa hak dia sekarang neh. Memaksa orang lain untuk buat perkara berdasarkan kepada kehendak dia ada atau tiada dalam Alquran. Cuba jawab sket mufti perlis. Lepas tue jawab pula apa hukumnya bergabung dengan parti yang menentang islam dengan darah mereka tetapi dengan cara sorok-sorok semata-semata tidak mahu diketahui oleh orang awam. Kalau berani jawab. Kalau tak berani baik berhenti merepek dan melalut. Mengklasifikasikan pas sebagai pengkhianat islam kerana tidak mahu bergabung dengan umno membuktikan si pengklasifikaser itu membuat tuduhan melulu. 

Jika ada bukti yang boleh menyokong tuduhan itu sila lampirkan disini. Memegang title mufti bukanlah mudah. Oleh itu jangan pula mudah menuduh orang islam sebagai pengkhianat islam kalau tak kenal siapa mereka. Apatah lagi pihak yang dituduh sebagai pengkhianat islam itulah yang sering memperjuangkan islam berbanding di pihak yang tidak dituduh itu. Bagi membuktikan pas di pihak yang sanggup melakukan apa sahaja demi menguatkan daulah islam di malaysia, maka suruhlah umno gubal semula undang2 agar berpaksi kepada Alquran. Tak payah mufti cakap, kami dulu ajak umno bergabung. Amacam? Ada berani?


7 NGOs lapor polis perbuatan biadap pkr dan pas di masjid.

WOW.. apsal tujuh je? Aku fikir ia sepatutnya lebih. Hehehehe.. Lihat bawah ;


Dah takde apa yang boleh diperkatakan lagi dah pasal isu neh. Tv3 dah jaja. Tv1 pun dah jaja. Semua tv dan media arus perdana dah jaja cerita neh. Pokoknya hanya pkr dan pas je yang bersalah, yang biadap, yang kurang ajar dalam masjid. Sudahlah fakta diselewengkan. Bukanlah aku nak kata AMK tak bersalah langsung. Salah memang salah. Tapi bukan salah kepada AMK je. Sepatutnya semua pihak yang bertengkar dalam masjid itu bertanggungjawab dan sama-sama mengaku salah. Baru betul.

Dengan meletakkan beban kesalahan ke atas bahu AMK dan PAS amatlah tidak wajar sama sekali. Sedangkan umno yang start menjerit-jerit dulu. Tapi benda dah lepas. Cakap banyak pun tak guna. Semua salahkan AMK. Aku fikir mungkin inilah faktornya AMK taknak minta maaf kot.

Yerlah sebab media arus perdana memutarbelitkan cerita. Kalau citer hal yang sebenar terbuka pula pekung di dada masing-masing.Nak taknak media terpaksa ampu kerajaan dan menyalahkan AMK 100%. Tapi itu bukan alasan lah AMK berdegil dan ego nak mampos. Minta maaf je lah. Sudahlah ramai yang pandang serong kat AMK. Bertambah-tambah serong lagi bila berita ini ditambahkan perasa fitnah oleh semua tv media perdana. Berita kat bawah neh pun aku taktahu betul ke tidak. Dipetik dari utusan ;


Pepaham je lah. Berita tadi utusan neh bukan boleh percaya. Melainkan bab cuaca je dan waktu solat je. Selain dari itu apa-apa perkara yang terpapar di utusan online memang boleh diragui habis. 

Bagi aku sendiri walaupun apa pun alasan yang AMK nak cakap, ianya sekadar alasan je. Elok mereka minta maaf je. Samada provokasi neh ditimbulkan oleh umno ke apa, itu belakang cerita. Depan punya cerita sekarang, aku tahu, ko tahu dan kita sama2 tahu yang AMK dok lawan jerit2 dengan umno dalam masjid. So benda yang menyebabkan AMK kena minta maaf neh ialah sebab AMK dok terjerit2 dan meroyan2 dalam masjid. Bukan minta maaf pasal mencetuskan provokasi. Depan punya citer neh banyak saksi dan video membuktikan. Sekarang neh AMK nak atau taknak tanggung kesalahan atas depan punya citer neh? Apa? Taknak? Owhh segeng dengan umno rupanya. Kalau gitu boleh lah reject AMK sebab dah segeng dengan umno kan? Heheheh.. Sekian terima kaseyy... 

Ameno : Muka macam umno, sikap macam umno, perjuangan macam umno tp bukan umno.. Heh.


Panas : DAP dan UMNO bermain cinta.

Alahai dap dengan umno neh. Main-main tarik tali pula. Sekali aku cepuk dedua kang baru tahu. Hehehe..

Korang baca berita kat bawah neh ;


Perkara remeh neh tak settle-settle lagi dari tahun lepas sampai bawa ke tahun neh. Bukan susah sangat pun nak settle kan benda neh. Heran aku. Korang fikirlah macam mana aku tak heran..

1. Bila umno tak pulangkan wang judi tersebut dap asyik mengebang yang kerajaan negeri tak terima pun wang derma tue..

2. Bila umno dah pulangkan si dap pula cakap wang itu berkemungkinan wang rasuah. Tak siapa pun tahu. Ini dijelaskan oleh lim guan eng sendiri dalam satu sidang media yang ditunjukkan oleh tv3. So aku was2 nak percaya. Even aku nampak dengan jelas itu muka lim guan eng dan dengar dengan jelas suara lim guan eng tetapi bila memikirkan ia dari buletin utama maka aku nak taknak secara semulajadi memang akan rasa was-was.

Bagi aku isu neh memperbangangkan umno yang memang sedia banggang. Tapi yang dap pergi ikut bangang sekali buat apa? Dah umno bagi, amek je lah. Alahai kecoh wang tue wang rasuah lah apa lah. kan dah terang2 masuk pc, masuk paper, masuk sidang dun pulau pinang bahawa umno pulangkan wang judi. Bukan nak rasuah. Ataupun sumber tidak halal [rasuah]. 

Wang itu pula jadi mangsa halal dan haram perbuatan manusia. Wang tak haram. Yang haram itu perbuatan. Kalau ko mencuri, ko jual barang curian tue, maka ko melakukan perbuatan haram. Duit tersebut kalau ko guna beli makanan jadi darah daging ko. Tapi kalau ko gunakan untuk menderma dan orang yang menerima derma tak tahu apa-apa, maka sang penerima derma itu tidak bersalah. Kalau sang penerima derma dah tahu, maka mereka nak pulangkan semula, pun takpe. So dap dan umno nak kecoh apa? Dah umno pulang, dap terima je lah. Kalau takmo bagi kat orang islam yang susah, maka bagi lah pada orang bukan islam yang susah. 

Tak payah lah main tarik tali dan politik dengan umno pula. Umno main politik pasal dia pembangkang di pulau pinang. Memang itu aim dia untuk rampas kuasa dan undi semula. Yang dap neh kerajaan negeri. Yang dia sibuk main politik buat apa pula? Dah terang-terangan umno nak kenakan dap, so dap patut kenakan umno balik. Duit derma tue usah dipulangkan. Amek then derma pada orang bukan islam. Then ganti balik duit derma warga tua kepada orang2 islam di pulau pinang. Kali neh pastikan ia bukan hasil dari judi. Orang bukan islam + islam = sama2 happy. Dap gain trust. Kan bagus untuk reputasi parti?

Kalau dok melayan dan main tarik tali dengan umno, sampai rakyat mampos pun masalah takan settle2 lagi. Cukuplah tue. Propaganda umno harus dibidas bijak oleh dap. Mereka buat propaganda.. dap buat jasa. Bila piliharaya, kita menang besar. Heh.

Ameno : Senang2 bagi je kat aku. Biar aku derma kat rumah2 orang tua dan org cacat kat sini. Beli perabot dan kemudahan2 yang dah lusuh.. uuk kegunaan mereka.. apa daa.. buat org muak je dengan wayang2 neh..


Rahimi Osman : Anwar mulut berbau.

Korang tengok sendiri pengakuan rahimi osman kat bawah neh.. sambil2 tue perhatikan juga baju yang dia pakai tue.. kah kah kah


Dan ini pula tuduhan rahimi osman terhadap harta-harta dsai di luar negara. Betul atau tidak, aku taktahu. Nak tunggu penjelasan dsai.. Tapi jangan lupa perhatikan juga baju yang dia pakai dalam video neh.. kah kah kah


Ameno : Aku rasa rahimi kalau buka mulut je berduit.. heheheh.. lagi dasat.

Hot : UMNO kutuk mahfuz omar.

Mahfuz omar kena bidas dalam utusan. Korang baca bawah neh ;


Aku takmo jawab bagi mahfuz omar because aku bukan mahfuz omar.Tetapi selaku penyokong pas aku nak jawab sikit lah hujah-hujah si puad dan si ahmad maslan neh.

1. Kalau bahasa kesat boleh dijadikan ukuran bahawa mahfuz omar neh tidak berkaliber, maka wajar kah perbuatan kesat dilabelkan sebagai lebih lagi tidak berkaliber? Errr macam adnan yaakob. Tak silap aku dia menteri besar pahang. Kah Kah Kah..

Lagipun apa yang kesat sangat dengan perkataan bahlol tue? Bangang, bengok, bodoh, bengap tue seme bukan bahasa kesat.Itu bahasa yang menunjukkan tahap intelek seseorang. Bahasa kesat ialah sial, celaka, pu** dan sebagainya. Itu baru bahasa kesat. Apa daa.. itu pun tak reti nak bezakan.

2. Terima kasih puad. Dah tahu pas macam tue so usah susah2 ajak gabung lah yerk.. kah kah kah

3. Takyah cakap mahfuz tertekan. Aku lagi tertekan. Rasa nak sepak sekor2 mulut umno pasal sengaja mengeruhkan perpaduan antara penyokong pakatan rakyat. Sibuk sangat ajak orang gabung. Orang tak hingin tue tak hingin lah.

4. Rujuk no 1.

5. Kah kah kah .. menolak usaha murni? Menguntungkan semua pihak? kah kah kah woittt.. ini bukan usaha murni. Ini usaha korang nak kekalkan kuasa. Dan kekalkan kuasa umno dan bn bukanlah usaha murni di malaysia. Lagi satu ia tak menguntungkan semua pihak. Hanya menguntungkan bn je. Dan bila pas buka mulut pasal islam sah2 pas akan ditendang macam dulu. Dulu pas keluar dari bn pun pasal islam. Manusia mungkin lupa sejarah. Tetapi sejarah tidak akan ter-ubah hanya kerana manusia melupakan mereka.

6.Sorry, bukan prasangka buruk. Tetapi memahami dan mengetahui niat bn di balik penyatuan pas-umno. Memahami niat dan matlamat bn untuk menyatukan pas-umno tidak boleh dilabelkan as prasangka buruk.

7. kah kah kah.. ahmad maslan..yeke? kah kah kah aku setuju dengan kenyatan mahfuz per. Ada sesiapa di antara korang yang nak setuju dengan kenyataan ahmad maslan neh? Khusus utk penyokong dan ahli pas je untuk menjawab.

8. kah kah kah suara majoriti pas? kah kah kah.. kah kah kah... nasharuddin dan hadi kena balon woit.. kah kah kah.. itu ko kata suara majoriti? kah kah kah..

9. kenyataan mahfuz itu mewakili kehendak aku. 1 orang dah setuju dengan mahfuz. ada sapa2 nak tambah? Dan pas tidak berkuasa untuk memperolehi manfaat. Sebaliknya untuk membuatkan rakyat memperolehi manfaat. Ada beza tue wahai ahmad maslan bengap dan puad bebal. Ouchh bahasa kasar neh.. biadap neh.. kah kah kah.. 

Ameno : puad dan ahmad maslan lupa bahawa adnan mencarut live depan tv.. kah kah kah

Eskay : Saya tidak pasti jam omega wujud dalam rakaman video itu.

Semalam selain eskay mengaku bahawa dia bukan menuduh dsai berzina, dia turut mengakui bahawa dia tak pasti samada jam omega itu wujud atau tidak dalam rakaman video seks terbabit. Ini pengakuan dia sendiri. Boleh lihat video disini. Lihat bawah ;


Aku macam semalam, agak confused dengan kenyataan eskay neh. Penconfusedan aku bermula begini ;

1. Eskay mengatakan jam omega itu ada kaitan dengan dsai.

2. Jam omega juga adalah bukti penting dalam kes ini.

3. Tetapi eskay tak pasti jika jam omega ada dalam rakaman video terbabit.

4. Ini bermaksud jam omega itu boleh jadi ;

- ada dalam bilik cuma ia tidak ter-rakam dalam video

- tiada dalam bilik, yang mana membuktikan eskay berbohong bila dia cakap dsai suruh dia collect jam tersebut dari bilik.

5. Semua adegan seks dsai dirakam. Tetapi adegan dia buka baju tiada.

6. Adegan dia buka jam pun tiada. Boleh jadi dia buka jam dalam bilik air. Tapi adegan eskay cari jam pun tiada. Kenapa tue? Berapa panjang sebenarnya masa rakaman? Rasanya ini soalan yang kita belum bagi kat eskay sebenarnya. Agak mustahil panjang rakaman hanya semata2 merakam aksi seks sahaja. Mesti ada perbuatan selepas dan sebelum perlakuan tersebut. Lagipun tak nampak pun dsai pegang handphone dia dalam bilik hotel terbabit. Apsal? Dia sedang bertweet ketika itu. Remember?

7. Kamera itu seolah-olah hanya merakamkan perkara yang perlu sahaja. Kalau ia cctv, sudah tentu ia akan merakamkan keseluruhan adegan. Dari awal dsai masuk bilik sampailah ke akhir dsai keluar bilik. Lagipun kamera tiada bunyi.. waima satu pun kamera fashion apa neh? Wajah mungkin boleh ditiru.. tetapi suara?lenggok percakapan? Gaya bahasa? Lue fikirlah sendiri

8. Dsai keluar dari bilik tanpa tutup pintu. Terbukti itu bukan hotel seperti yang dimaklumkan oleh eskay apatah lagi pintu tersebut tidak kelihatan seperti pintu hotel. Perhatikan tombol pintu itu betul2. Hotel sekarang pakai kad2 lah. Bukan pakai kunci nak buka.

9. Dan kisah ini bertambah misteri bilamana eskay mengakui bahawa dia tidak bekalkan perempuan tersebut kepada dsai. Hait.. kalau dia tak bekalkan sapa yang bekalkan? Sapa perempuan tue? Sapa? Macam mana perempuan tue boleh mewujudkan diri dia di situ? Sapa bawa dia? Bukan kah eskay? Eskay bawa dia masuk bilik tue kan? Ada dalam rakaman video dan pengakuan eskay dalam pc hari tue. Jadi dari mana eskay kutip dan bawa perempuan tue masuk bilik? Dedahkan nama itu. Thanks.

Beginilah untuk lebih adil, kita tubuhkan siasatan suruhanjaya diraja. Cepat. Aku tak sabar nak gelak dengan bangga. Siyes.

Ameno : Aku rasa eskay berjaya memeningkan kepala hotak dia, kepala hotak aku dan kepala hotak kita semua.

Hot : Nantikan najib di hotfm!


Najib bakalan muncul di hotfm pada jumaat neh dalam segmen fara fauzana. Segmen tersebut akan menginterview najib selama sejam di dalam radio secara live. Daripada maklumat yang aku terima di tv3 tadi, mereka mengatakan bahawa ;

1. Rakyat tidak sabar menantikan kemunculan najib di hotfm pada jumaat neh.

2. Ada yang melahirkan rasa kecewa kerana tidak dapat mendengar suara najib di radio pada jumaat neh akibat tuntutan kerja.

3. Najib menerima banyak reaksi positif melalui twitter dan facebooknya bila dia memberitahu kepada rakan2 social networknya bahawa dia akan muncul di hotfm.

4. Ramai yang teruja dan memuji tindakan najib kerana sudi ditemubual di radio.

Tiba-tiba aku pun rasa seronok nak tunggu. Tak silap aku segmen fafau neh pagi. Kalau salah betulkan ya. Jam 6 - 10 pagi. Aku harap aku tak lupa lah nak dengar segmen tue. Waktu tepat bila najib akan ke udara tue aku tak sure sangat. Tapi yang aku tahu aku akan persiapkan kredit handphone aku untuk call radio hotfm tue. Kalau dapat korang dengarlah suara aku taw. Nanti aku mengaku lah nama aku ikin. Hehehe.. Agak2lah kalau dapat aku nak tanya najib satu soklan je. Tak panjang dan tak pendek. Sekadar nak dengar jawapan dia je. Soklan yang aku nak tanya ialah ;

Najib, pernah cuba rawatan yunnam tak utk rawatan rambut botak?

Hehehe.. amacam? Best tak soklan aku. Ke korang ada idea lain? Cuba kasitau sket. Mana tahu kita leh share sama2. Pehtue pakat2 call sesama. Jangan dia cut line aku sudah. Nak2 aku tengah tanya dia potong. Kalau sungguh dia buat, aku maki hotfm untuk seribu tahun meskipun nyawa aku tak sempat 100 tahun. Heh.

Ameno : Kah kah kah.. silap2 aku kena bom lepas tanya..

Eskay : [video] Saya tidak tuduh DSAI berzina !

Eskay dah buat pengakuan neh. Perghh bukan sebarang punya pengakuan beb. Aku petik dari utusan beb. So pada sesiapa yang taknak percayakan aku leh baca sendiri apa yang si eskay neh cakap beb ;


Arhh sudah. Kalau diperhatikan sumpah laknat dia..

"A'uzubillahi minal syaitanirrajim.Bismillah irahmanirrahim. (Mengucap 3 kali). Pada hari ini, 29 April 2011, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, saya Shazryl Eskay Abdullah berikrar dan bersumpah seperti berikut: A'uzubillahi minal syaitanirrajim, wallahi, wabillahi, watallahi, aku bersumpah bahawa aku dan Datuk Seri Anwar Ibrahim berada dalam paparan video yang dirakamkan pada 21 Februari 2011. Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video tersebut. Sekiranya aku melakukan fitnah, maka Allah akan melaknat akanku."

Arhhh aku pening. Jap2. Aku nak huraikan pemikiran aku terlebih dahulu.

1. Dalam video itu cuma ada eskay dan anwar ibrahim. Ikut kata eskay lah kan.

2. Then eskay bersumpah dsai ialah pelaku dalam video terbabit.

3. Ada dua kemungkinan bila eskay menyebut pelaku dalam video iaitu ;

- watak lelaki yang mundar mandir berbaju lengkap ialah dsai 

ataupun

- watak lelaki yang berbaju tidak lengkap itu ialah dsai.

4. Sekarang eskay cakap dia tak tuduh dsai berzina.

5. Ini bermaksud kemungkinan besar lelaki yang berbaju lengkap itu adalah dsai berdasarkan kepada sumpahan eskay sendiri. Sebab eskay nafikan bahawa dia tuduh dsai berzina. Maka siapakah lelaki yang berzina itu pula?

6. Sebab eskay cakap cuma dia dan dsai je dalam video terbabit.

7. Eskay sendiri kata dia tak tuduh dsai berzina.

8. Jadi adakah dia mengaku dia sendiri yang berzina? Urmm pelik. Ini ke rahsia besar yang eskay janji nak dedahkan? Ikut jam aku.. belum pun masuk minggu depan lagi. Heh.




Jika video ini bermasalah untuk load sila klik sini.

Nota : Perhatikan pengakuan eskay pada minit ke 2:13 "saya tidak tuduh dsai berzina"

Ameno : arhh sudah ada yang dimakan sumpah neh karang.. kah kah kah

Wednesday, May 4, 2011

Hishamuddin : PAS mampu sepakat dengan UMNO.


PUTRAJAYA: PAS yang mendakwa boleh bekerjasama dengan DAP tanpa terlalu merujuk kepada prinsip perjuangannya sepatutnya mengambil sikap sama untuk bersepakat dengan UMNO. 

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata PAS tidak wajar terlalu khuatir dengan kemungkinan masa depan untuk mengambil sikap berbaik-baik dengan UMNO.

“Saya melihat politik negara agak ‘fluid’ (longgar). Banyak pendirian, khususnya pembangkang yang ideologi dan perjuangan tidak begitu jelas termasuk PAS.“Kalau sekiranya PAS dan DAP mampu bekerjasama atau dilihat dapat bekerjasama tanpa merujuk kepada prinsip perjuangan masing-masing, maka kita juga boleh dalam senario politik sekarang melihat keadaan dalam konteks realiti di bawah sana (rakyat),” katanya pada sidang media di sini, semalam. 

Katanya, beliau percaya parti pembangkang juga mahu terbabit dalam perkongsian pembentukan bangsa sekali gus menunjukkan kematangan dalam negara demokrasi. 

Ditanya sama ada kemungkinan PAS khuatir akan hilang sokongan pengundi Cina jika bekerjasama dengan UMNO, Hishammuddin berkata: 

“Apa hendak takutkan bayangan kemungkinan yang boleh berlaku. Kita boleh duduk dan berbincang dengan semua pihak, apa kita nak takut, bukan pilihan raya umum (akan diadakan) esok.” 
 
Hishammuddin berkata, kerjasama PAS dan UMNO itu boleh dilakukan kerana ia memenuhi tuntutan perubahan politik semasa kerana sebarang perbincangan di mana-mana peringkat parti akhirnya memerlukan kelulusan pucuk pimpinan parti masing-masing. 

Beliau diminta mengulas kenyataan pimpinan MCA yang memberi syarat supaya PAS sanggup menggugurkan prinsip negara Islamnya terlebih dahulu jika mahu menyertai Barisan Nasional (BN). 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sebelum ini meminta PAS bekerjasama dengan UMNO dan meninggalkan pakatan pembangkang. 

Hishammuddin berkata, BN tidak berkompromi dalam hal yang menjadi pokok perjuangan tetapi semua pihak perlu mencari jalan untuk disesuaikan dengan keperluan, permintaan, tuntutan dan cita rasa rakyat. 

Beliau berkata, UMNO boleh bekerja sama dengan mana-mana parti asalkan ia tidak menyebabkan ancaman kepada keselamatan negara. 

Dalam perkembangan lain, Hishammuddin berkata bahagian UMNO yang berasa perlu mengadakan uji cuba sistem pengundian parti yang baru boleh melakukannya untuk memastikan ia berjalan lancar apabila dilaksanakan kelak. 

Beliau berkata, uji cuba yang dilaksanakan di bahagian Sembrong, Johor, kelmarin menunjukkan beberapa isu logistik seperti keperluan dewan, kertas undi, masa mengundi dan kotak undi yang perlu diatasi. 

Petikan neh aku amek dari bh online. Pagi tadi aku baca benda neh tapi busy kan hari neh. Baru lah berkesempatan untuk online dan update apa-apa yang patut.

Sebenarnya kalau korang fahami dan baca betul-betul petikan di atas, korang akan nampak yang tersirat macam apa yang aku nampak. Nak tahu apa yang aku nampak?

1. Prinsip perjuangan umno dan pas berbeza. Ini di akui oleh hishamudin sendiri di perenggan ini ;

Kalau sekiranya PAS dan DAP mampu bekerjasama atau dilihat dapat bekerjasama tanpa merujuk kepada prinsip perjuangan masing-masing, maka kita juga boleh

1point untuk penyokong pas kerana kami pilih islam.
0 point untuk penyokong umno kerana mereka pilih sekular.

2. Umno hanya mementingkan perjuangan bangsa semata-mata. Ini juga di akui oleh hishamuddin sendiri.

beliau percaya parti pembangkang juga mahu terbabit dalam perkongsian pembentukan bangsa

1point untuk penyokong pas kerana menolak sentimen asobiyah.
0point untuk penyokong umno kerana menjadi geng asobiyah. 

Nabi saw dah larang tueee.. fuhhh..

3. Umno ajak pas bergabung sebab takut hilang undi orang cina. Lihat sini.

PAS khuatir akan hilang sokongan pengundi Cina jika bekerjasama dengan UMNO, Hishammuddin berkata: “Apa hendak takutkan bayangan kemungkinan yang boleh berlaku. Kita boleh duduk dan berbincang dengan semua pihak, apa kita nak takut, bukan pilihan raya umum (akan diadakan) esok.” 

1point untuk PAS sebab masih mendapat kepercayaan masyarakat cina.
0point untuk UMNO sebab orang cina tak percayakan UMNO dah.

Pulak tue nak seret PAS terjun lombong sekali dengan dia.. apa daa dengki betul. Heh.

4. UMNO takmau islam. Tengok sini pula ;

kerjasama PAS dan UMNO itu boleh dilakukan kerana ia memenuhi tuntutan perubahan politik ;

MCA yang memberi syarat supaya PAS sanggup menggugurkan prinsip negara Islamnya terlebih dahulu jika mahu menyertai Barisan Nasional (BN).  ;


BN tidak berkompromi dalam hal yang menjadi pokok perjuangan tetapi semua pihak perlu mencari jalan untuk disesuaikan dengan keperluan, permintaan, tuntutan dan cita rasa rakyat.

1point untuk penyokong pas sebab memperjuangkan islam walaupun tanpa umno.
0point untuk umno sebab tidak akan memperjuangkan islam with or without pas.

Dah kalau gitu watpe nak bergabung pula? Sama je natijahnya macam berkerjasama dengan dap pun.. kah kah kah

5. PAS bukan parti ancaman negara. Ini diakui oleh umno sendiri. Lihat sendiri ;

UMNO boleh bekerja sama dengan mana-mana parti asalkan ia tidak menyebabkan ancaman kepada keselamatan negara.

1point untuk penyokong pas sebab berani berkata benar meskipun umno sering gunakan ISA untuk gertak kita.

0point untuk penyokong umno sebab membiarkan akta isa digunakan oleh pemimpin umno terhadap ahli pas walaupun ahli pas bukan ancaman negara merujuk kepada kata2 hishamuddin sendiri.  

Jumlah punggutan point setakat neh.

5 markah untuk penyokong pas.
0 markah untuk penyokong umno.

dengan ini aku mengistiyarkan penyokong pas adalah pemenang dan berjuang di jalan yang benar. Amin.. hehehhe..

Apa? Penyokong umno dah bengang? Ada aku kesah? Kah kah kah..

Ameno : Hehehe.. boooo dah kalah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...