Kaki melawan

Jika ada apa-apa pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.

Ads

Tuesday, April 26, 2011

Hot : Luahan student peminjam MARA.

assalammualaikum ,
sy antara pelajar di bawah pinjaman MARA , 1st of all kte tahu yg MARA just for bumiputra and tiap loan MARA under government 

1st sy buat pinjaman under mara sebanyak rm 43,567 untuk 3 tahun pengajian , dlm contract ckp :


2.00 => 50% discount
2.50 => 25% discount
3.00 => 10% discount
3.50 => biasiswa

so ni 1st contract yg kami dapat sbb kte tahu MARA for bumiputra ,
then 6 month ago ade perubahan untuk new student yg buat pinjaman ,

2.50 => 50%
3.00 => 25%
3.50 => 10%
3.75 => biasiswa

ramai student2 agak terkejut sbb kadar perubahan mendadak dari 1st contract , kami yg loan awal xrisau sbb dgr khabar tu just untuk student yg baru membuat pinjaman..

2 weeks ago : kami dgr 1 lagi berita mengejutkn dari pihak mara yg datang ke kolej 

2.00 = no discount
2.50 = no discount
3.00 = no discount
3.50 and above also no discount

all student must pay full loan..
included pelajar yg buat pinjaman mula2 dlu..

kenapa jadi mcm ni??
kenapa MARA buat mcm ni... kami sedia maklum yg PTPTN suck... ade bunga , but kenapa MARA also buat student mcm ni..

kerajaan dh nk bankrup ke?
malaysia negara pengeluar minyak , sawit , getah dan negara membangun dan maju..but kenapa student kena mcm ni...

sy sebagai student pun malu sebagai rakyat melaysia , wakil rakyat hidup mewah , student yg generasi akan datang bila graduated semua akan hidup sebagai penghutang??

keje belum tentu dapat , walaupun result bagus mcm mane pun , belum tentu kite akan dapat kerja lagi , but before nk ke alam pekerjaan dh di cop sebagai penghutang tegar 40k hutang?? 

peluang pekerjaan mmg byk but bukan semua yg qualified dgn ijazah kite..

kalau MARA pun dh buat mcm ni , so mcm mane pelajar nk ade keinginan nk belajar if kalau fikir , belajar pun kena hutang puluhan ribu..

ramai antara kami yg betul2 kesal dengan berita yg kami dengar , bila di tanya alasan MARA no budget?? ,kenapa sebuah negara membangun yg rakyat just 24 juta bule xde duit?kalau nk di bandingkn dgn negara2 asean yg lain malaysia antra negara yg paling hebat but for student nothing?

Kat atas neh email yang aku terima dari seorang student yang pinjam mara. Dari apa yang dia tulis kat atas tue aku faham yang  ;
1. Dulu kalau ko dapat pointer 3.50 ko dah layak dapat biasiswa.

2. Then rule baru muncul dimana yang dapat pointer 3.50 pun tak layak apply biasiswa malahan kena bayar loan penuh.

3. Then lagi baru punya baru pun muncul dimana 3.50 above, above neh bukan below [ke dia salah tulis?] pun kena bayar full. Maksudnya disini adakah biasiswa mara dihapuskan terus?Even dapat 4? 

Memandangkan aku bukan student dan aku taktahu samada benda neh benar atau tidak, eloklah aku bagi student2 under mara yang buat pengesahan sendiri.

Ameno : Kerajaan takde duit dah ke? Sian bumiputera. Perkasa bila nak protes? Hehehe.


IKLAN TEXT DISINI

22 comments :

  1. sy ada dengar2 jugak...apa nak jd ler

    ReplyDelete
  2. mari sini nak bagitau..hari ni Khalis ke MARA nak bayar loan.. ada sorang makcik tue nakwat pinjaman.puas dia merayu..skrang ni..nak pinjam 1000 pun kena ada penjamin.. nampak sanagt takde duit dah kerajaan kita nie.. zaman saya dulu mujur sempat..50000 pun takperlu penjamin lagi

    Seandainya semua lelaki sudah tidak berminat pada seks

    koleksi artis seksi dalam majalah mangga

    Jom anti PAS!!!??

    ReplyDelete
  3. usahalah lagi kuat, siapa suruh malas belajar. dan, siapa suruh masuk private university. kira untunglah Malaysia punya cost untuk study tak mahal macam kat luar negara.

    orang melayu ni berjalan pun nak kena bertongkat. bangsa lain buat study loan guna ptptn tak pun complaint macam orang melayu kat atas.

    kesimpulan- dapat belajar tu bersyukurlah. jangan banyak sangat whining. kalau Allah s.w.t tarik balik nikmat orang Melayu kat muka bumi ni. padan muka.

    rendrazaleigh iium

    ReplyDelete
  4. usahalah lagi kuat, siapa suruh malas belajar. dan, siapa suruh masuk private university. kira untunglah Malaysia punya cost untuk study tak mahal macam kat luar negara.

    orang melayu ni berjalan pun nak kena bertongkat. bangsa lain buat study loan guna ptptn tak pun complaint macam orang melayu kat atas.

    kesimpulan- dapat belajar tu bersyukurlah. jangan banyak sangat whining. kalau Allah s.w.t tarik balik nikmat orang Melayu kat muka bumi ni. padan muka.

    rendrazaleigh iium

    kalau hang nk cakp pasal bersyukur hang p bgtau kat kerajaan yang ad skang ni..suh depa bersyukur dgn apa yang ada..jgn nk songlap harta rakyat..kta rakyat malaysia bkn ramai mana pun...hasil bumi berbillion2.stakat nk bg biasiswa kat plajar xde maslh lah..ni sampai duit xdakk..p mana duit..p kat kroni??...hang ni ckp mcm pencacai tegar ja...kalau kerajaan letak harga minyak 30 rggit seliter pun hang stuju aku rasa...duit rakyat didahulukan kekayaan kroni diutamakn......
    SYI

    ReplyDelete
  5. sebab dulu xde penjamin la utang dulu2 xdpt kutip... is simple as that, so byr je la kalo dh ade wat loan, ni pun untuk anak2 kita juga nanti...

    ReplyDelete
  6. generasi malaysia gelapApril 26, 2011 at 2:55 PM

    aku budak mara. memang betul doe. tapi yang aku taw, still ada discount lagi cuma dia dah tak jadi convertable loan. kalau dulu 1st class degree tak boleh convert jadi biasiswa. sekarang kena bayar jugak. tapi bukan full loan lah.

    aku pun tak faham asal jadi macam ni. apa yang aku dengar, benda ni jadi lepas mara dikeluarkan dari kementerian koperasi. sekarang kan mara under kemntrian wilayah sbb nk support najib pya idea 'satu malaysia'.

    yg aku peliknya, untuk belajar government takde duit. tapi bila pilihan raya, menurah2 duit.

    lagi satu, ada jugak pegawai mara ckp, lpas ni kalao ada adik nak pi oversea, better apply jpa sbb kalo apply mara, kna byr byk sbb kos luar negara kan besar. macm dulu byk duit. skrg dah kurang.student kna bayr lebih.

    makin nak menuju 2020, makin sedikit peruntukan untuk student belajar.

    sekarang, usaha sampai cemerlang bukan lagi faktor berjaya, tapi ada duit, boleh berjaya.

    aku cuba bayangkan orang miskin yang cemerlang, apply mara. haihh.

    ReplyDelete
  7. generasi malaysia gelapApril 26, 2011 at 3:01 PM

    *dulu, 1st class degree boleh convert biaiswa, sekarang tak boleh. sorry. silap tulis,

    ReplyDelete
  8. ehmm...sekadar nak berkongsi...aku sendiri jgk merupakan peminjam mara dan bakal menanggung hutang lebih kurang rm 100000.....harap2 ader perubahan berlaku...

    ReplyDelete
  9. bodoh bingai..
    most of loan Mara, loan boleh ubah..
    aku ambil loan mara aku tau laa.
    so up to them la kalao dorang taknak bg biasiswa dah..
    and dr posting ko no, baik semua org dpt result cukup2 mkn je..
    discount lg tinggi dr org yg dpt 3 pointer..
    amenoworld bodoh bingai dpt pape check la dulu..

    ReplyDelete
  10. Anom atas aku, aku tak perlu balas balik kata2 marah ko. ko sendiri akan malu bila ko baca macam neh

    2.00 < kena bayar balik 50 peratus

    3 < kena bayar balik 25 peratus.

    dan begitulah seterusnya. takpe. aku faham mmg sukar bagi ko menerima hakikat mentaliti ko yg kurang cerdik. jika berkata org lain bodoh dapat menutup kebodohan ko, cakaplah. takpe. 1 kali bodoh kepada aku menjadikan org lain pandang ko hehhehehe..berapa kali bodoh tak dapat aku nak gambarkan. sabar banyak2 ye. Insya-Allah ko akan pandai kelak. bodoh takpe, boleh belajar. jangan bodoh + berlagak. itu namanya bodoh sombong. heh

    ReplyDelete
  11. kan dah kena kitai...bangang tol anom kat atas ko tu ameno.

    ReplyDelete
  12. salam.....aku dn kwn2 aku brhrp sgt dpt kurg2kn kdar pjmn...kmi berada di smester last...xlme last msuk exm.... law senior pon xdpt kurgkn pjman..teruk le...harap mara bertahan le..biar lpas kn kami hbeh dlu...lps 2 bwu bgtaw kt student2 baru msuk yg pjman xde dh dskaun2 ni,baru le adil...dlu kami plih mara coz lbeh selesa dari PTPTN..bulan2 dpt duit..

    luahan stdent mara

    ReplyDelete
  13. urmmm mnyesal plak rase smbung bljr utang bnyk giler smpai konvo pown xdpt .. aduyai , mbr2 yg pointer diowg ok pown ble tnye2 blk kne byar full gak .. rpenye ade prubhan .. msing2 kne byar full loan ar cmnie .. agknye nk kahwin , nk beli umah , nk beli keta utk mase dpn pown xlpas sbb nk byar utang .. mengeluh je la yg bley ~

    ReplyDelete
  14. jangan melompat cepat sangat. siasat dulu bebetul. Xpenah pulak aku dengar benda ni. Memang la xde diskaun, sebab diskaun tu tak automatik. dan namenya Skim Pinjaman Pelajaran MARA. Maknenye PINJAMAN, bukan biasiswa. kalau nak kurang bayaran gak, kena mintak. isi borang saje. Ramai peminjam pemalas nak ambil tahu. sikap 'malas ambil tahu' ni la racun. pastu pecaye bulat2 apa yg didengar. malas nak siasat (satu lagi racun). TV3 cakap, trus pecaye bulat2.
    -max

    ReplyDelete
  15. camne aku tawu? sbb aku baru je dapat full fledged sponsorship. Ader gak scorer 4.0 yg xtawu, terpaksa diberitahu pulak apa yg kena dibuat. malu je weh.. scor, tapi still bodoh gak.
    -max

    ReplyDelete
  16. "assalammualaikum ,
    sy antara pelajar di bawah pinjaman MARA , 1st of all kte tahu yg MARA just for bumiputra and tiap loan MARA under government

    1st sy buat pinjaman under mara sebanyak rm 43,567 untuk 3 tahun pengajian , dlm contract ckp :

    2.00 => 50% discount
    2.50 => 25% discount
    3.00 => 10% discount
    3.50 => biasiswa"

    ameno world, aku anon atas ko td.. aku paste balik ape ade kat post atas tu.

    Ko tgk sendiri, sape2 yg dpt 2.0 dapat 50% discount.
    3.0 dapat 10% je discount..

    tak tulis kena bayar balik 10% je, yg tertulis DISCOUNT bingai..

    ReplyDelete
  17. generasi malaysia gelapMay 6, 2011 at 10:05 PM

    *dulu, 1st class degree boleh convert biaiswa, sekarang tak boleh. sorry. silap tulis,

    ReplyDelete
  18. usahalah lagi kuat, siapa suruh malas belajar. dan, siapa suruh masuk private university. kira untunglah Malaysia punya cost untuk study tak mahal macam kat luar negara.

    orang melayu ni berjalan pun nak kena bertongkat. bangsa lain buat study loan guna ptptn tak pun complaint macam orang melayu kat atas.

    kesimpulan- dapat belajar tu bersyukurlah. jangan banyak sangat whining. kalau Allah s.w.t tarik balik nikmat orang Melayu kat muka bumi ni. padan muka.

    rendrazaleigh iium

    ReplyDelete
  19. to anon yg ckp: usahalah lagi kuat, siapa suruh malas belajar. dan, siapa suruh masuk private university. kira untunglah Malaysia punya cost untuk study tak mahal macam kat luar negara.

    Read more: http://amenoworld.blogspot.com/2011/04/hot-luahan-student-peminjam-mara.html#ixzz1NltIu7sG

    ade yg nak blaja tp xdpt peluang kat ipta bukan sbb xmintak.. ade yg mintak.. result bagus2 pon xdpt ke ipta.. so camne? tp tetap nak blaja gak.. xbley nak ckp camtu..

    xwhining pon.. tp bukan semua org hidup mewah.. org cume nak meluahkan je ape yg mereka rasa..

    ReplyDelete
  20. org melayu ni mcm nilah , selesa sgt disuap suap , bila subsidi kene tarik balik melenting2 bagai nak rak .bila elaun bulanan masuk lambat sikit mengamok sana sini pergi office marah marah. korg igt ilmu tu kecik ke nilai dia? klu mara x bg pinjaman dpt ke korg merasa masuk universiti kuala lumpur ? dapat ke korg elaun bulan2. even aku hutang rm80,000 pun , bukan nk kena byar balik skepuk dlm masa sehari .kerja la , apa guna blajar tinggi2 , pastu kerja skadar cukup makan minum je. usaha lah wahai melayu . jgn cepat tegugat bila bnde2 macam ni jadi . banyak peluang lg lepas kita graduate. kita bayar balik sikit2 pun xpe, lame2 habis jugak . dah habis hutang barulah kau nak duk banglo ke nak pkai merz ke nak kawen 4 ke. hargai apa yg dah diberi .

    ReplyDelete
  21. kau ni kerja mengapikan org kan , bertopengkan ayat setia kepada pas , paling taat kepada Allah S.W.T , tapi keje nk melagakan org . background blog kau sendiri dah tunjuk sapa kau sebenarnya. semua org buta xnmpk ke, simbol2 satu mata tu . lah .

    ReplyDelete
  22. Salam,
    Saya bekas pelajar bawah tajaan mara (SPC, tempoh pengajian 5tahun).

    Start tahun ni da kena byr balik. Untuk pengetahuan, kawan2 saye yg CGPA 3.5 above xpayah bayar balik pinjaman. (BTW, abg saya pun bwh tajaan MARA dan polisi jmlh byrn pd 5 tahun yg lalu jg same spt skrng)

    Ini peratusan kadar bayaran untuk tahun ni berdasarkan result (CGPA):
    2.00 => 50% drp pinjaman
    2.50 => 25% drp pinjaman
    3.00 => 10% drp pinjaman
    3.50 => 0% drp pinjaman

    Kadar peratusan bayaran ini akan berubah berdasarkan polisi MARA mengikut tahun semasa.
    Jadi, saya nak nasihatkan jangan la tuduh sebarangan dan kait kan dengan perkara2 yg x berkaitan.
    Siasat dulu sebelum melenting dan menuduh perkara yg xtentu benar @ x.
    Secara jujurnya, saya percaya mereka yg bwh tajaan MARA ni bijak dan masih boleh berfikir dgn waras.

    SO, THINK BEFORE YOU TALK!!!

    ReplyDelete

Komen mestilah berkaitan dengan artikel.Kalau nak maki hamun ke (kalau dah geram sangat neh) sila maki hamun saya je, janganlah maki hamun ataupun babitkan ahli keluarga saya dalam neh. Tak kan itu pun nak di ajar lagi? Masing2 dah besar. Kalau tak suka saya, so sila lah kutuk2 saya.. apa kena mengena family saya dalam neh? sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...